Løbeleg

Når man skal have et godt indkald, er det vigtigt at lege det ind, så indkaldet er forbundet med noget sjovt, og det dermed bliver en leg, når hunden skal komme hen til ejeren. En af de mange måder man kan lege indkaldet ind på hos hunden, er ved hjælp af den leg, der hedder løbeleg.

Du skal bruge:

  • Godbidder, gerne store synlige, der er lette at finde.
  • Fast og plan underlag

Legen går ud på, at der bliver lagt en godbid på jorden, imens hunden spiser godbidden, løber ejeren væk fra hunden. Når hunden igen har indhentet ejeren, ligger ejeren en ny godbid på jorden, hvorefter ejeren løber modsatte retning. Det er vigtigt, at ejeren er prøver at engagerer sig, så det bliver til en positiv og sjov leg. Det vil sige, at du må gerne klappe, hoppe, svinge med armene og sige høje glædeslyde. Denne proces gentages, indtil hunden ikke er i tvivl om konceptet. Måden du kan se på, at hunden har forstået konceptet på er, at hunden løber hurtigt efter dig, når den har spist godbidden. I nogle tilfælde vil man kunne opleve, at hunden faktisk fravælger godbidden for at følge med ejeren, fordi relationen til ejeren betyder mere for hunden end godbidden. Når dette er opnået, sætter man et indkaldsord på, så hunden kommer til at forbinde indkaldsordet med bevægelsen hen mod den, der siger indkaldsordet. Det vil sige, at det forbinder indkaldsordet med den sjove leg der indeholder at løbe efter personen som kaldt på den.

Start gerne legen hjemme i haven, eller et trygt og velkendt sted. Det gør det nemt, for hunden at tilvælge dig. Når legen fungerer til perfektion her, kan den flyttes med ud forskellige steder, og på denne måde gradvist øge sværhedsgraden og generaliserer indkaldet.

Hvorfor er denne leg så god?

Legen lærer hunden, at det kan betale sig at løbe hen mod ejeren, på denne måde kommer den til at forbinde indkaldet med både mad og leg, som er positivt og dermed styrke chancen for, at den vælger at komme i det frie indkald. Legen kan ydermere bruges til at mindske responstiden fra indkaldet til hunden kommer. Dette sker fordi indkaldet får højre værdi for hunden, og dermed bliver det lettere at vælge dejlige dufte eller anden fra. Derudover tænder mange hunde på elementet af fart, der er i legen, dermed bliver det lidt sjovere at komme hen til en glad, engageret, løbende ejer, end en ejer der surt står og forlanger, at hunden skal komme og har linen klar i hånden.

Denne øvelse findes i mange afskygninger, der alle minder om hinanden. Find fx udgaven “Funder game”, “Catch me if you can” og ”Tornado” her hos Absolute Dogs og få inspiration til hvordan den kan varieres, denne sidstnævnte øvelse er fx bedre hvis du kun har et område med græs til rådighed hvor godbidder er svære at finde. Læs også mere om øvelsen på dansk i bogen ”Klik dig til succes” af Christina Ingerslev og Karen S. UIlrich  (Hund& Træning)

Find også Vores Hund her: