Voreshund.dk VoresHund Vores hund Tysk pinscher halsbånd paracord flettede træning

Halsbåndsleg

Halsbåndsleg går ud på at få hunden gjort tryg ved at du tager fat i halsbåndet/selen på hunden. Dette er en vigtig leg set i forhold til f.eks. et godt indkald. For at du kan sætte snoren fast i hundens halsbånd eller sele, skal du gerne kunne røre denne. Mange hunde kommer når der bliver kaldt, men bliver udenfor din rækkevidde, fordi de har en ide om, at det sjove er slut, når du får fat i dem. Andre hunde finder det ubehageligt når en ejer tager fat i sit halsbånd eller sele. Dette skyldes bl.a. at ejerne kommer til at læne sig ind over hunden, og det kan for nogle hunde føles ret ubehageligt og truende.

Til legen skal du bruge:

  • Klikker (eller markørord eller masser af ros)
  • Lækre, let spiselige godbidder
  • Sele eller halsbånd

I videoen som du kan se her er der brugt klikker men du kan lige såvel bruge dit markørord efterfuldt af en belønning.

Sæt dig ned på knæ så du ikke læner dig ind over din hund under denne øvelse. Det er vigtigt, at man ikke bøjer sig ind over hunden – men at man sidder ved siden af og giver hunden plads og frihed til at arbejde, som der ses i videoen.

Beløn hunden når den lader sig røre selen eller halsbåndet. Mange hunde kan ikke lide at vores arm kommer oppe fra, da dette kan være truende, men lav derimod en krog med din finger nedefra, som her på billedet:

Bakker din hund væk når du forsøger at holde ved halsbåndet så undlad at gribe ud efter den, vent derimod til den selv søger dig igen. Så hunden selv aktivt deltager i legen.

Når hunden tryg ved, at du tager fat i selen eller halsbåndet så øg gradvist tiden for hvor lang tid du kan holde fast. Til at starte med hedder kun 1 sekund, men hellere gå stille frem end at overskride hunden grænser.

Næste skridt er at du begynder at rykke ligeså stille i selen/halsbåndet. Det er det vigtigt at du har en høj belønnings frekvens så hunden forbinder dette med noget positivt. Beløn gerne mens du samtidigt holder fast i selen/halsbåndet.  

Når hunden forbinder det at du tager fat i selen/halsbåndet med noget positivt og rart begynder hunden selv at tilbyde, at du må røre ved selen/halsbåndet. Dette kan ses ved at hunden f.eks. går hen mod dig og står stille mens du roligt og langsomt tager fat i selen/halsbåndet.

Vedligehold denne øvelsen ved f.eks. at røre ved selen/halsbåndet under de daglige gåture – samt hvis du laver indkald.

 

OBS! I videoen står godbidderne fremme, men det er ikke alle hunde, der kan håndtere det. I så fald kan godbidderne bare gemmes væk i en lomme. Er hunden for fokuseret på godbidderne og ikke på opgaven, så skal godbidderne gemmes væk i lommen.

Find også Vores Hund her: