INDKALD

Et godt indkald er en af de ting, der er allervigtigst for at kunne stole på sin hund og have en nem og hyggelig hverdag med ubesværede gåture. Et godt indkald kommer ikke af sig selv, og det kræver hårdt arbejde, og en indsats for, at hunden kan finde ud af at vælge dig til frem for alt mulig andet spændende. Det er svært, som hundeejer, at konkurrere med andre hunde, vilde dyr, spændende dufte eller tabt mad.

Der er en række ting, der skal være opfyldt for, at et indkald fungerer. Først og fremmest er relationen mellem ejer og hund enorm vigtig. Hvis hunden er glad for sin ejer og har tillid til, at alt det gode sker henne hos ejeren, er der langt større sandsynlighed for, at hunden vil vælge ejeren til og komme når der bliver kaldt og dermed vælge det andet spændende fra. Når der snakkes om en udelukkende god relation mellem hund og ejer, er tillid og samarbejde enormt vigtigt. Det vil sige, at hunden skal have tillid til at, der ikke kommer skæld ud eller straf, i form af at tage ved hunden eller skæld ud, når hunden kommer hen til ejeren. Selvom det godt kan være frustrerende, at hunden er langsom til at komme eller overhovedet ikke kommer, så nytter det ikke at straffe hunden, da dette hurtigt bliver en negativ spiral, som gør indkaldet dårligere og mindre pålideligt. Skældud og straf vil kun bevirke, at hunden får mindre lyst til at komme eller kommer langsommere næste gang, og derved er ejer nødt til at straffe hunden igen, og det gør, at hunden får endnu mindre lyst eller kommer endnu langsommere, når der bliver kaldt. Derfor er det vigtigt at ignorere, hver gang det ikke går efter bogen og fokusere på at fejre succeserne. De fleste har oplevet, som teenager ikke at komme hjem til den aftalte tid, og  har stået ude foran hoveddøren velvidende, at der venter en sur forældre på den anden side af døren. Hvor meget lyst har man så haft til at åbne døren? Samme tankegang skal anvendes, når man træner indkald med sin hund.

Ifølge Karen Frost Knudsen, fra Hund & Træning, er det vigtigt at være opmærksom på, at der findes to former for indkald. Nemlig det formelle og det uformelle indkald. Det formelle indkald, er det der oftes trænes mest. Det sker ved, at hunden sættes af eller den bliver holdt, og så kalder ejeren. Her er hele situationen opstillet til et indkald, og hunden afkoder situationen til et indkald. Det uformelle indkald eller det frie indkald, er det der bruges på gåturen. Det er det, der er det sværeste, fordi hunden kan være forstyrret af mange ting, så som vilde dyr, dufte, andre hunde mm. Det uformelle eller det frie indkald er det der skal trænes mest, og det er her de indkaldsforstærkende lege virkelig kan gøre en forskel.  

Derudover vigtigheden af et betinget indkaldssignal/indkaldsord essentielt for et velfungerende indkald.

Valg af indkaldsord

Hvad siger du, når du gerne vil have din hund skal komme hen til dig? Er det hundens navn, kommer du til at stå og lave lange sætninger eller gør du noget helt tredje? Der er mange der aldrig har overvejet, hvad de egentlig siger.

Men denne overvejelse er rigtig vigtig, hvis man gerne vil have et indkald der fungerer…

Indkaldsforstærkende øvelser

Der findes mange måder man kan forstærke sit indkald på, også gennem sjove små lege med hunden. De er med til at få din hund til at forbinde det at løbe imod dig, eller sammen med dig, med sjov og ros.

Halsbåndsleg

Halsbåndsleg går ud på at få hunden gjort tryg ved at du tager fat i halsbåndet/selen på hunden. Dette er en vigtig leg set i forhold til f.eks. et godt indkald. For at du kan sætte snoren fast i hundens halsbånd eller sele, skal du gerne kunne røre denne.

Mange hunde kommer når der bliver kaldt, men bliver udenfor din rækkevidde, fordi de har en ide om, at det sjove er slut, når du får fat i dem….