At hilse; for hundens eller din egen skyld/gode oplevelser

Når du får muligheden for at lade din hund hilse på en anden hund eller menneske, så skal du gøre op med dig selv, hvorfor det skal ske. Er det fordi, at du bare gerne vil i snak med nogen, men at din hund ikke nødvendigvis har behovet – så kan det godt være, at du skal droppe det og vente med det sociale til et andet tidspunkt. Medmindre du vil bruge samtalen med den anden person til at øve ro med din hund. Det kan dog ikke anbefales, hvis den anden person også har en hund stående der. Det er ikke altid det bedste tidspunkt at øve ro, hvis den anden hund hopper rundt for at få lov til at hilse på din hund, og din opmærksomhed er på den anden person.

Hvis du gerne vil hilse, fordi din hund gerne må få gode oplevelser, så er det en god ide, at du forinden har tjekket om den hund er et godt match for din hund at hilse på. Det kan derfor være en god ide, at du aftaler med nogen at øve ”at hilse”, hvor du ved, at den anden hund er et godt match for din hund. Ellers kan du spørge ejeren af den fremmede hund, om den er sød at hilse på. Husk at være åben og realistisk med din egen hund – hvis din egen hund godt kan blive usikker og eventuelt knurre, så skal den anden hundeejer vide det på forhånd, så vedkommende også har en mulighed for at afgøre, om vedkommendes hund skal have den oplevelse. Nogle hunde er psykisk stærke ift. at møde andre hunden, imens andre er meget letpåvirkelige. Husk igen; begge hunde skal have noget godt ud af mødet.

Nogle af de ting du skal overveje ved, om det bliver en succes er f.eks. følgende parametre:

  • Er nogle af hundene i snor? Er det bedre de er løse? Er der plads til at de kan være løse?
  • Matcher hundene hinanden i størrelse, kropssprog og lignende? F.eks. nytter det ikke noget, hvis en stor hund, som leger vildt og er en tumling (f.eks. en labrador) skal mødes med en lille bomuldshund, som straks vil være fysisk underlegen i leget/mødet/hilsen.
  • Hanhund møder hanhund – nogle hanhunde kan bare ikke lide andre hanhunde, og det samme gør sig gældende med hunhunde. Kastreret eller steriliseret hunde kan også have samme virkning, så derfor spørg ind til køn og status inden I hilser, da det kan have betydning.
  • Ser den anden hund venlig ud? Hvis du er usikker, så bliver din usikkerhed tit også overført til din hund, og så bliver mødet måske ikke ligeså succesfuldt, som det kunne have været.

Husk at, hellere sig nej og undgå en dårlig oplevelse end at føle sig presset til at sige ja. Du er din hunds advokat, og du bestemmer 100%, hvem din hund må hilse på!

Find også Vores Hund her: