Søgelege

Videoen nedenfor viser fire eksempler på måder at aktivere din hund på ved at anvende mad. Måden din hund aktiveres på her er primært, at den skal tænke og bruge sin næse samt styrke sin kropskontrol. Der findes altid masser af forskellige områder og redskaber man kan bruge til at lave disse aktiviteter, det gælder bare om at være kreativ og tænke lidt ud af boksen.

Søgning efter mad på legepladsredskaber

Denne måde at søge efter mad på, er en relativ nem aktivering for hunden, da godbidderne er lagt ud primært i dens næsehøjde (selvfølgelig afhængig af hundens størrelse), og det er en god begynderøvelse. Dels fordi at hunden forholdsvis hurtigt regner ud, at der ved hver pæl er en godbid, og godbidden er i indhakket i pælen. Samtidig skal hunden hverken hoppe op på noget eller balancerer for at få fat i godbidden. Du kan sagtens bruge almindelige legeredskaber på en legeplads eller lignende. Hunden sættes af/bindes fast til noget/holdes, imens du går hen og fordeler godbidderne rundt omkring på legeredskaberne. Hvis det er første gang din hund prøver det, så lad være med at sprede godbidder på et alt for stort areal men sigt efter en høj succesrate for hunden, så den ikke mister motivationen ved det. Det er også hårdt for hunden at bruge næsen og hjernen samtidig, så du må endelig ikke forvente, at den kan finde 30 godbidder uden at miste koncentrationen. Når du har fordelt godbidderne, går du tilbage og henter din hund, hvorefter du fører den hen til pælene og giver en kommando eller tegn om, at nu må den gerne gå i gang med at søge. Det kan med fordel være den kommando eller tegn du har brugt, når den skal lede efter mad i haven mm., men ellers plejer hunden ret hurtigt at fange ideen med kommandoen og kode det sammen med øvelsen. I starten kan du med fordel have hunden i snor, så du blidt kan guide den i den rigtige retning, hvis den begynder at søge væk fra pælene.

Søgning efter mad på en væltet træstamme

Denne form for søgning har en højere sværhedsgrad en den med pælene. Her kan hunden finde godbidder ved jorden, ude foran dens næsehøjde og over dens egen højde, så den er tvunget til at strække sig, stå på to ben eller hoppe op på træstammen. Dels er godbidderne også presset ind mellem revnerne i barken, hvilket gør, at hunden skal ”kæmpe” lidt mere for at gå godbidderne ud. Igangsættelsen er den samme som i forrige øvelse. Husk dog altid at tjekke, at træstamme er stabil og ikke udgør en fare for hunden.

Søgning efter mad på en stenmur

Når din hund går i gang med denne øvelse, så kan det være svært at få godbidderne til at ligge fast på muren. Her kan der med fordel anvendes torskerogn på tube, leverpostej eller lignende, da det er klæbrigt og bliver siddende. Alt afhængig af størrelsen på hunden vil denne øvelser træne dens bagbenskontrol og dens coremuskulatur, da den skal strække sig og eventuelt bevæge sig fra side til side på bagbenene. Det svære ved denne øvelse er dels, at hunden ikke kan regne ud, hvor godbidderne er lagt henne, så hunden er afhængig af, at den kan bruge sin næse til at snuse sig frem efter godbidderne. Igangsættelsen af øvelsen er den samme som i den forrige øvelse. Du kan både anvende en mur, som den viste på videoen, men en murstensmur, glat væg etc. kan også anvendes.

Søgning efter mad på en høj sten

Denne aktivering er en kombination mellem søgning efter godbidder på træstamme og på en væg. Her kan det ligeledes være en ide at bruge torskerogn, leverpostej eller lignende klæbrigt, så godbidderne ikke glider ned. Her udfordrer du både hundens næse men også dens muskulatur, da den måske skal kravle lidt ind under stenen for at få noget mad, op at stå på bagbenene eller hoppe op på stenen. Igangsættelsen af øvelsen er den samme som i den forrige øvelse. Husk dog altid at tjekke, at stenen er stabil og ikke udgør en fare for hunden.

Find også Vores Hund her: