Ferieberetning

I det følgende vil du kunne læse en beretning om, hvordan det har været at have sin hund med på ferie, samt hvilke overvejelser, oplevelser og ting der er værd at huske ift. at have den med.

Beretning om ferie med hund

Jeg vil med denne lille artikel fortælle lidt om mine oplevelser med at have en hund med på bilferie i Tyskland, Østrig og Italien. Turen varede 17 dage (ca. 2800 km), og ruten var først ned gennem Tyskland med stop i Ingolstad med en overnatning på Hotel Altstad. Herefter gik turen hen over Garmish Partenkirchen til Steinback am Brenner i Østrig, hvor vi overnattede på Hotel XX. Dernæsttil Hotel Rotunda i Tignale ved Garda Søen, hvor vi boede i lejlighed. slutteligtil Campingplads Knaus i Versach i mellem Ravenburg og Passau, hvor vi boede i mobilehome.

Vi havde Bertram, der er en King Charles Cavalier han på 4 år med på turen. Han er vant til at være med overalt og har fra helt lille været vant til at komme med os og har derfor lært at falde til ro i forskellige miljøer.

Vi kørte i en Ford Fiesta, og Bertram har sin faste plads ved fødderne på forsædet i passagersiden. Der er han vant til at sidde på alle vores bilture, korte som lange. Vi medbragte ud over hans sædvanlige foder, en vandskål og vand, så han altid kunne få noget at drikke. På de lange stræk på motorvejen holdt vi pauser ca. hver 2. time, hvor han kunne komme ud og strække benene og få tisset på en af de mange rastepladser langs motorvejene. Her var der altid en masse nye og spændende lugte, som han skulle snuse til. Samtidig er der altid god plads, så man kan få gået en rimelig tur med hunden, inden den skal ind i bilen igen. På alle restauranter er hunde meget velkommen i både Tyskland, Østrig og Italien. Endda også inde i selve restauranten, og vi oplevede mange gange, at der straks blev serveret vand i en hel ren skål til hund, endog før vi fik serveret drikkevarer. Et enkelt sted blev vi endda spurgt, om vi ville have en tallerken, så vi kunne servere noget mad for Bertram. Det takkede vi dog pænt nej tak til. Når vi var på restaurant med ham, så sad han altid under bordet og faldt meget hurtig til ro og enten betragtede livet omkring ham eller sov.

Hotellerne i både Tyskland, Østrig og Italien modtager alle gerne hunde, og man betaler blot et gebyr på ca. 8 Euro for at have hund med. I Østrig blev vi bedt om at få hunden til at sove på et medbragt tæppe, men det var jo ikke det store problem. Der var også helt ok at tage Bertram med ned til morgenmaden på hotellerne. Vi oplevede, at han bestemt ikke var den eneste hund på hotellerne, men alt foregik stille og roligt, og man mærkede tydeligt, at alle hundene var vant til at komme på hotellerne og være med ude at spise på restauranter.

Vi efterlod aldrig Bertram på noget tidspunkt, så han følte sig aldrig utryg. Der var altid en person i nærheden af ham, som han kendte godt og følte sig tryg ved. På den måde blev ferien en meget positiv oplevelse for ham, selv med alle de nye steder og oplevelser.

Især i Italien er der mange løse hunde i de mindre landsbyer. Bertram er ikke altid indstillet på at hilse på andre hunde, og han lærte hurtigt bare at ignorere de andre hunde, når de passerede. Han var stort set altid i snor, men vi fandt dog steder, hvor han lige kunne få lov til at løbe rundt uden snoren Og strække ud.

Campingpladsen i Tyskland er en af mange campingpladser, hvor man tager stort hensyn til hundeejere. Der var specielle hundevaskepladser med både koldt og varm vand. De var hævet lidt over jorden, så det var nemmere at vaske en mindre hund. Vores mobilehome havde en indhegnet terrasse, så Bertram kunne være ude på terrassen sammen med os. På selve pladsen var der derudover indhegnede pladser til telte eller campingvogne, så du kunne have din hund til at løbe løs på dit område. Disse pladser var meget benyttet. Der var desuden en stort indhegnet agility bane, samt en bane lydighed og endelig en bane bare til fri leg. Endelig var der anlagt stier rundt om campingpladsen og ind i den nærliggende skov. Her appellerede ejeren af skoven dog til, at hunden kun løb frit, hvis ejeren havde fuld kontrol over dem, så de ikke skadede evt. vildt. Det er vist en meget fair opfordring.

Hver eneste dag sørgede vi for, at Bertram fik en god morgenluftetur og dernæst morgenmad inden en evt. køretur. På samme måde fik han altid en lang eftermiddagstur og så aftensmad og endelig en tur inden vi gik til ro, så hver eneste dag var det en træt hund, der faldt til ro omkring kl. 21:00, og sov trygt hele natten, indtil næste morgen uanset om det var på hotel, lejlighed eller mobilehome. Vi forsøgte at give ham de samme rutiner hver dag, så han havde noget familiært iblandt alle de nye indtryk.

Vi kan anbefale disse tre lande som meget hundevenlige rejsemål, og vores rejsetidspunkt sidst i april og start maj var også meget hundevenligt med ikke alt for høje temperaturer. Det vigtigste er nok, at sikre, at hunden altid er tryg og i selskab med mennesker, som den kender. I disse tre lande er det i hvert fald let at opfylde, da man som sagt altid kan tage hunden med sig, selv på restauranter. Vores råd er at træne lidt på forhånd i, at din hund skal lære at lægge sig pænt under bordet, når I kommer ind på en restaurant, så de andre gæster kan nyde deres mad i fred og ro, ligesom din familie selv har fred og ro til at spise.

God ferie!

Find også Vores Hund her: