Slalom mellem ben

Slalom mellem ben er et nyttigt, sjovt samarbejdskrævende og relationsopbyggende trick. I tricket skal hunden zigzagge mellem førers ben, mens fører går. Fører kan i princippet gå alle retninger, hvilket også er påkrævet til i nogle af færdighedsprøverne, læs mere om dem her . Men til at starte med kan det være en god ide, at både fører og hund går lige fremad. Slalom mellem benene kræver, at fører og hund arbejder tæt sammen, derfor er det vigtigt med masser af tillid, men samtidig kan det også være med til at styrke samarbejdet og relationen, hvis det gribes an på den rigtige måde. Øvelsen er udover at være et sjovt trick også af flere årsager en rigtig god opvarmningsøvelse. For det første bliver alle hundens store muskelgrupper varmet op, derudover får hund og fører også etableret en kontakt i det tætte samarbejde, der er påkrævet for at udføre øvelsen. Denne kontakt kan være med til at fortælle hunden, at nu starter træningen, og nu er det føreren, den skal til at have det sjovt med.

Man kan indlære slalom mellem ben på mange forskellige måder. Her tager vi udgangspunkt i tre forskellige indlæringsmetoder, nemlig en shaping tilgang, lokningstilgang og indlæring med target, så der er noget at vælge imellem. Hunde lærer forskelligt, så derfor er det en god ide at have lidt forskellige tilgange i baglommen.

Indlæring via shaping

Der findes to måder inde under shaping. De minder ret meget om hinanden, men det, der gør forskellen, er måden, man står på, når det skal indlæres. Alt efter, hvordan man stiller sig, afhænger af ens hund. Nogle hunde kan være blevet irettesat for at gå rundt om benene på ejeren, og holder sig derfor naturligt på afstand af benene. Andre hunde er måske desværre blevet trådt på et par gange, og vil derfor helst operere i en sikkerhedsafstand af benene.

 1. Stå med benene skråt
 • Ved denne indlæringsmetode har du hunden på enten din højre eller venstre side, hvor dens hoved vender fremad. Det modsatte ben af den side, hvor din hund befinder sig, træder du frem med. Det vil sige, at hvis du har hunden på højre side, så træder du frem med venstre ben, og omvendt. Når du står i denne position, så afventer du, at din hund kigger mellem dine ben. Bare det, at den kigger i den rigtige retning, skal du markere/klikke for og belønne den for. Når din hund har fanget, at den opnår belønning for at kigge mellem dine ben, så sætter du dit krav op til den. Dit nye krav kan f.eks. være, at den nu skal tage et skridt hen mod dine ben. Husk, at din hund gerne må blive lidt frustreret, når du tilbageholder dit markør ord/klikker.
 • Når din hund har fanget, at den opnår belønningen ved at bevæge sig hen mod dine spredte ben, så kan du tilbageholde dit markør ord/klik indtil den begynder at bevæge sig imellem dine ben. Husk altid at belønne din hund i den retning, du gerne vil have, at den bevæger sig i. Det vil sige, du skal belønne i hundens bevægelsesretning.
 • Når din hund er klar over, at den får belønning for at gå imellem dine ben, så tager du et skridt fremad lige efter, at den er gået imellem dine ben. Her er det vigtigt, at du starter forfra med indlæringen, for nu ændrer du billedet for hunden, for hvordan øvelsen skal se ud. Det vil sige, at efter hunden er gået mellem benene første gang, så belønner du den for at kigge i den rigtige retning mellem dine ben (altså nr. to skridt). Dette trin bør gentages rigtig mange gange, altså det første skridt skal være helt sikker før man begynder at gå flere skridt. På den måde bygges en kæmpe belønningshistorik, og dermed motivation og glæde op for hunden for øvelsen.
 • Nogle hunden har brug for at man deler dette op meget strengt, imens andre hunde har knækket koden allerede fra starten af, at den skal fortsætte med at gå imellem ens ben, indtil man stopper med at gå. Prøv dig frem og lyt hele tiden til hunden.

2. Stå med spredte ben

 • Her står du almindeligt med benene, men bare med en stor afstand imellem dem. Fremgangsmåde er som i den anden metode, men du starter med at lade hunden blive fortrolige med at løbe mellem dine ben både forfra og bagfra, før du går videre til at stå med spredte ben. Denne måde kan især være god til hunde som har fået lidt irettesættelser for at løbe mellem benene og gå i vejen hele tiden.

Hvis du derimod bruger, at din hund skal dække mellem dine ben f.eks. under opstart til at løbe en agilitybane, skal man overveje om man vil anvende denne metode til at lære din hund slalom mellem ben, da de kan minde rigtig meget om hinanden, og du risikerer, at hunden blander dem sammen.

Indlæring via lokning

 • Her starter du med hunden på højre eller venstre side. Valg af side er underordnet.
 • Så har du en godbid i hånden, og lokker hunden til at gå imellem dine ben ved, at den følger hånden med godbidden.

Ulempen ved denne indlæring er, at din hund ikke nødvendigvis  100% forstår, hvad den får belønningen for, da den ikke selv skal regne det ud. Du skal derfor forvente en længere indlæringsperiode, før din hund kan øvelsen selvstændigt.

Indlæring via target

Ved denne indlæringsmetode kræver det, at din hund kan håndtarget. Du kan se, hvordan du indlærer håndtarget her.

 • Du stiller dig med din hund på højre eller venstre side.
 • Herefter træder du frem med det modsatte ben af, hvad hunden sider på.
 • I det du gør det, holder du din håndflade frem, så din hund skal løbe imellem dine ben for at dutte med snuden på hånden.
 • Dette fortsætter du med indtil din hund har forstået, at den får sin belønning ved at løbe imellem dine ben.
 • Du udfaser langsomt håndtarget efterfølgende

Rigtig god fornøjelse med træningen.

Find også Vores Hund her: