Luk

At få sin hund til at lukke skabe, skuffer eller døre er meget nyttigt. Hunden kan blive den ekstra hånd, man engang imellem mangler i den travle hverdag, og samtidig vil din hund elske at hjælpe og arbejde sammen med dig. Det er sjovt at lærer sin hund tricks, man kan vise frem, men det er endnu sjovere at lærer sin hund tricks, der er nyttige og hjælpsomme. I tricket ”luk” skal hunden meget simpelt, lukke et skab, en dør eller en skuffe. 

Der er to måder at lærer hunden at lukke skuffer på, den første skal hunden tænke lidt mere selv, og selve processen er lidt sjovere, for det kræver virkeligt noget selvstændigt arbejde fra hundens side.

Første metode:

  • Start med at have hunden tæt på en åben skuffe, der er er let at lukke.
  • Hver gang hunden nærmer sig den åbne skuffe markerer eller roser du efterfulgt af en godbid.
  • Når hunden har fundet ud af, at det er skuffen i arbejder med, begynder du at forlange at hunden skal røre skuffen. Hver gang hunden rører skuffen markerer eller roser du efterfulgt af en godbid. Kommer hunden ved et tilfælde til at lukke skuffen, skal belønningen være langt større, end hvis den bare har rørt skuffen. Det vil sige, at det bare er ganske almindelige godbidder, når den bare rører skuffen, og hvis skuffen bliver lukket helt, er det frem med frikadellerne.
  • Når du er sikker på at hunden har forstået, at det er berøring af skuffen, der udløser belønningen, begynder du at forlange at skuffen skal gå lidt i.
  • Til sidst forlanger du at skuffen skal lukkes helt, før du markerer eller roser efterfulgt af en godbid.

Den første metode er helt klart den nemmeste, og den mest direkte vej til målet, samtidig skal hunden også bruge hovedet lidt mere selv og være lidt mere selvstændig end i den anden metode. Den anden metode kan man sagtens starte med, men som udgangspunkt kan man prøve den, hvis det første ikke virker.

Anden metode:

  • Her skal din hund kunne et næsetarget eller et håndtarget. Hvis hunden kan et håndtarget sætter du en post-it-sedlen ind i hånden, og lader hunden lave target på post-it-sedlen. Når hund er blevet skarp i det, og ved at den skal røre post-it’en med næsen ligegyldigt, hvor du placerer din hånd, så er du klar til at gå videre.
  • Nu kan du placere post-it’en på en åben skuffe, der nemt glider i. Så skulle hunden gerne lave sit snude target på post-it’en, hvis ikke den gør det, så skal du gå et skridt tilbage.
  • Når du er sikker på at hunden har forstået, at det er berøring af post-iten og dermed skuffen, der udløser belønningen, begynder du at forlange at skuffen skal gå lidt i.
  • Til sidst forlanger du at skuffen skal lukkes helt, før du markerer eller roser efterfulgt af en godbid.
  • Punkt med udfasning af post-it’en.

Det smarte ved den her metode er, at det er nemt at overføre til at trykke på forskellige knapper. Dermed kan man lærer hunden at tænde lys, tænde for vaskemaskinen, ringe på eller skubbe stole ind. Det vil sige det er et bredere væktøj, der kan bruges i mange sammenhænge.

God fornøjelse.

Find også Vores Hund her: