Kravle

Kravle er et sjovt show trick, der er fedt at kunne vise frem til vennerne eller til familiefesten. Men samtidig er det også et trick, der øger kropsbevidstheden hos hunden og er med til at træne lårmusklerne. Kravle er et ret kompliceret trick for hunden, og det kræver derfor meget tålmodighed i indlæringsfasen. Husk, det skal være sjovt at træne, og derfor er det vigtigt at sætte hunden op til succes. Indlær tricket over mange sessioner, og forvent ikke det er noget I lærer over et par dage. Men fokuserer derimod på det sjove i processen, og nyd at arbejd med hunden.

Kravle forudsætter, at hunden kan et snudetarget. Hunden skal gerne have stor værdi for at røre en target plade med snuden. En target plade kan være et plastik låg eller en bordskåner eller noget helt tredje. Læs mere om den øvelse HER.

  • Start med at få hunden til at lave et snudetarget på en targetplade. Der skal have så meget værdi for at lave et snude target på targetpladen at, der er meget energi bag (se video). Når hunden har fået meget værdi for snudetarget, er du klar til det næste skridt. Få hunden til at lægge ned.
  • Det skal helst være uden brug af din ”dæk” kommando. Grunden til, at du helst ikke skal bruge en dæk-kommando er, at der er risiko for at ødelægge hundens billede af kommandoen dæk, hvis du først siger dæk og derefter forlanger, at den skal noget andet. Derfor kan det være en god ide bare at lokke hunden ned eller pege på jorden. Den liggende position er udgangspunktet for at kunne arbejde videre med kravle øvelsen.
  • Begynd at få hunden til at give et snudetarget fra liggende position. Target skal helst være så tæt på snuden, at hunden ikke kommer til at rejse sig op for at nå targetpladen.
  • Når hunden har forstået at kombinere at ligge ned og lave snudetarget på targetpladen, begynder du at flytte targetpladen en smule væk fra hunden, så hunden skal strække sig efter targetpladen. Rejser hunden sig op, har du flyttet pladen for meget.
  • Så begynder du at sætte mere og mere afstand på, så hunden skal bevæge sig mere og mere for at nå targetpladen. Vær meget opmærksom på hundens bagpart, den må helst ikke komme til at stritte, gør den det, er du gået for hurtigt frem. Så fjerne du bare targetpladen og prøver igen, uden at belønne hunden. På den måde får den ikke noget ud af at stritte med numsen.
  • Når I har fået så meget afstand mellem hund og targetplade, at hunden er begyndt at kravle, kan du begynde at øge afstanden endnu mere. Når hunden uden problemer kan kravle 4-6 skridt uden at rejse sig op, sætter du kommando på.
  • Du sætter kommando på ved at sige ”kravle” for først derefter sætte targetpladen frem og lade hunden udfører adfærden. Det vil sige, at hunden skal hører kommandoen, inden den ser den visuelle kommando. I dette tilfælde er targetpladen en visuelkommando, da hunden forbinder synet af targetpladen med at skulle kravle.
  • Når I har gentaget proceduren med kommando en del gange, kan du prøve at sige kommandoen uden at sætte targetpladen frem. Kravler hunden ikke, skal du gå et trin tilbage.

Når hunden først kan kravle på kommando, kan du begynde at lege med flere variationer. Du kan starte med at udfordre hunden i, hvor du er placeret i forhold til hunden. Derefter kan du udfordrer hunden på, hvor langt den skal kravle. På hvilket underlag den skal kravle. Hvis hunden har en god plads position eller fod position kan du måske også lege med, at den skal kombinere kravlekommandoen med en af de to positioner.

Der er utallige variationsmuligheder, så rigtig god træningslyst.

Find også Vores Hund her: