Gi' pote

Gi’ pote er et forholdsvist nemt trick at lære sin hund. Dette trick er også sjovt, fordi det virker lidt som om man har lært hunden at pænt goddag på en mere menneske-agtig måde.

Herunder er der to metoder, hvorpå du kan lærer din hund at ”gi’ pote”. Den første metode skal hunden tænke en del selv, og når hunden har regnet det ud, er der større sandsynlighed for, at den kan huske tricket. Ved den anden metode er hunden lokket til adfærden, og derfor har den sandsynligvis brug for flere gentagelser, men kommer formodentligt hurtigere til målet.

Den første metode: Det er ikke sikkert, det er de trin din hund vil tilbyde, da det sagtens kan være at den springer nogle steps over. Hvis det sker, skal belønningen bare være det større.

  • Du skal bruge rigelig med tålmodighed, godt humør, lækre godbidder og selvfølgelig en hund. Hunden skal som udgangspunkt sidde foran dig.
  • Du rækker hånden frem og venter. Lige så snart hunden bevæger et af sine forbenen, markerer eller roser du efterfulgt af en godbid. Til at starte med skal du belønne for ”uro” i forbenene et par gange. Herefter skal kriteriet sættes op.
  • Herefter kan kriteriet så være, at hunden skal begynde at løfte sit forben fra jorden, dette marker/klikker eller roser du for, og det skal selvfølgelig være efterfulgt af en belønning. Husk at belønne rigeligt imens hunden er i indlæringsfasen.
  • Når hunden har løftet forbenet et par gange, skal kriteriet sættes op igen, poten skal feks nu ramme din hånd.
  • Når hunden har ramt din hånd nogle gange, så begynder du at sige ”gi’ pote”, hver gang poten rammer din hånd. Dette er for, at din hund begynder at associere ordene ”gi’ pote” med bevægelsen.

Når det sidste step er gentaget en del gange kan man afprøve om kommandoen sidder fast. Giv kommandoen og afvent at hunden giver pote. Hvis den ikke kan det endnu, vender du tilbage til sidste step, og gentager en del gange mere.

Anden metode:

  • Tag en godbid i den ene hånd, vis hunden at den er der, og knyt hånden så godbidden er skjult.
  • Så snart hunden viser interesse for hånden, ligegyldigt hvordan, markerer eller roser du efterfulgt af en godbid.
  • Herefter forlanger du, at hunden skal røre med poten, hvorefter du markerer eller roser. efterfulgt af en godbid. Dette trin gentages en del gange, og du sætter kommandoen ”gi’ pote” på.
  • Til sidst fjerner du godbiden og rækker en flad hånd frem mod hunden, imens du siger ”gi’ pote”, så snart hunden løfter poten og rammer din hånd markerer eller roser du efterfulgt af en godbid.
  • Når det sidste step er gentaget en del gange kan man afprøve om kommandoen sidder fast. Giv kommandoen og afvent at hunden giver pote. Hvis den ikke kan det endnu, vender du tilbage til sidste step, og gentager en del gange mere. God fornøjelse!

Find også Vores Hund her: