Voreshund.dk VoresHund Vores hund Hardtarget dut leg Border Collie target hånd dutleg træning tricks

Snudetarget / håndtarget

Snudetarget (herunder brugt synonymt med håndtarget) er et meget nyttigt trick, og det er et godt basisredskab til indlæring af rigtig mange andre øvelser. Tricket går ud på at lære hunden at dutte med snuden på din håndflade. Det kan efterfølgende udvides til, at hunden fastholder snudetrykket på din hånd i længere tid. Når først hunden har lært snudetarget og er blevet tilstrækkeligt forstærket i denne øvelse, åbner der sig masser af muligheder for at bygge videre på dit snudetarget. Du kan f.eks. bruge snudetarget til at guide hunden i indlæringen af andre øvelser, som fx zigzag mellem dine ben, som vises i slutningen af videoen herunder. Du kan let overføre snudetarget til andre ting end din hånd, og på den måde lære din hund at tænde og slukke lyset eller at lukke skuffer, skabe og døre. Hvis du og din hund er interesseret i nosework, en hundesportsdiciplin, hvor hunden skal afsøge et område og finde en bestemt fært, så kan øvelsen også overføres til en markering af, når hunden har fundet duftkilden – altså den peger på duften med næsen og fastholder den der, indtil hundeføreren har set hvor den anviser. Læs mere om nosework her eller her.

Dut på hånden

Snudetarget øvelsen er egentlig ikke som sådan teknisk svær at indlære, men den kræver en god portion tålmodighed, især hvis hunden skal lære at fastholde sit næsedut. Her skal ofte rigtig mange gentagelser til. Fordelen herved er dog bare, at hunden virkelig bliver forstærket i øvelsen og ofte bliver rigtig glad for at udføre denne øvelse, så den for nogen hunde ville kunne bruges som en indkaldsforstærkende øvelse, vi kalder den for dut-leg. Se videoen om denne øvelse her.

Træn i korte sessioner, især når du arbejder med øvelser, hvor man hele tiden har fokus på at få hunden til at tilbyde ny adfærd. Det er hårdt mentalt for hunden at hele tiden skulle tænke selv og tilbyde ny adfærd. Hvis man kører det for længe, så bliver hunden måske mentalt så træt, at den intet ”rigtigt” tilbyder. Man risikerer derved, at hunden oplever det som en fiasko, i stedet for en succes. Så 10-15 godbidder – og så pause.

Fremgangsmåden kan være som følgende:

  • Stå eller sid med hunden fri foran dig. Det er ligemeget om din hund sidder eller står, da det ikke er så vigtigt.
  • Start med at holde en flad hånd frem, med håndfladen vendt mod hunden nede i hundens hovedhøjde.
  • Her skal du være god til at klikke/markere så snart hunden viser den mindste smule interesse for hånden. Især hvis du har en lidt forsigtig hund, skal du måske klikke/markere og belønne bare hvis hunden kigger på din hånd i starten. Har du derimod en ivrig og meget tilbydende hund, der prøver det hele på én gang, så skal du være meget kritisk i forhold til, hvad du belønner for. Tilbagehold dit klik/markørord, hvis hunden fx bruger poten, tager fat om din hånd med åben mund eller slikker på hånden.
  • Præsenter hånden igen og klik/marker og beløn hunden, når denne orienterer sig mod/kigger på/viser interesse for hånden.
  • Sæt så lige så stille sværhedsgraden op, og klik/marker og beløn kun, hvis hunden nærmer sig hånden, derefter snuser til den og til sidst kun, når hunden rører ved din håndflade med næsen.

Når hunden er sikker på, hvad øvelsen går ud på, og dutter på hånden med snuden lige så snart du holder den frem foran hundens snude, kan man begynde at holde targethånden i forskellige positioner. Skift gerne mellem begge hænder. Hold hånden over hundens højde, så den skal strække sig efter hånden eller hold hånden nede ved jorden.

Fastholdelse

Når din hund er rigtig sikker i snudetarget-øvelsen, og I har lavet den mange gange, så kan man begynde at arbejde med fastholdelse. Det vil sige, at hunden fastholder sin snude mod din håndflade, indtil du klikker/bruger dit markørord.

Fremgangsmåden kan være som følgende:

  • Stil dig i samme position, som du stod i, da du arbejdede med indlæring af snudetarget/håndtarget.
  • Når hunden dutter på din håndflade, afventer du, at den selv tilbyder et mere intenst dut. Det er sjældent at hunden lige med det samme dutter i længere tid. Det kan være, at den dutter to gange hurtigt efter hinanden eller dutter kort, men skubber hårdere til din hånd, end den plejer. Det er alt sammen helt fint og er et skridt på vejen. Marker og beløn for dette. Hunden må gerne vise en lille frustration over, at øvelsen pludselig er blevet sværere. Men der skal være en balance: Bruger hunden for eksempel poten eller åbner munden omkring din hånd, gør ad dig eller tjekker helt ud af øvelsen, så er du måske gået for hurtigt frem. Her skal du selvfølgelig ikke belønne, men derimod skal du måske gå tilbage til det almindelige snudetarget og arbejde noget mere på det, før i igen prøver at øve sværhedsgraden. Her er det dig der kender din hund bedst, men det er ikke usædvanligt, at nogle hunde vil have brug for at have lavet den almindelige snudetarget-øvelse hundredevis af gange, før de er klar til at gå videre. Det er her din tålmodighed kommer ind i billedet.
  • Hvis det ovennævnte trin af øvelsen går godt, og hunden dutter mere intenst, så fortsætter du øvelsen. Ret hurtigt vil du sikkert få et dut, der varer en anelse længere tid end før. Husk at vi her i starten snakker om bare en brøkdel af et sekund længere fastholdelse. Igen skal der gentages mange gange på det niveau I nu er nået til. Husk at gå langsomt frem, og hold dig til korte sessioner hvor I slutter, mens hunden stadig synes, at legen er sjov.
  • Når hunden er god til at holde sit snudetarget fast, og først bryder det, når du klikker/markerer, så kan du vælge at sætte en kommando på øvelsen. Denne kommando siges blot i det splitsekund hunden skal til at dutte på hånden, og det skal gøre sådan en del gange. Derefter kan du afprøve, om hunden har forstået ved at sige kommandoen først og derefter se, om hunden reagere herpå.

Når hunden har lært at dutte på din hånd og fastholde sit snudetarget, er det rimlig let at overføre til andre genstande, som for eksempel et låg fra en tupperware bøtte. Fremgangsmåden er i bund og grundligesom ovenfor.

Find også Vores Hund her: