Return to sender

I denne øvelser udbygger vi hundens forståelse af, hvad det betyder at tage kontakt. I denne øvelse er det vigtigt, at du har nogle faste godbidder som ikke smuldrer. Samtidig skal du befinde dig på et plant underlag – det vil sige, at det er lidt svært at træne denne øvelse på græs, der går hurtigt for lang tid med at snuse efter godbidder.

Fremgangsmåde er som følgende:

  1. Start med at belønne din hund for at tage kontakt med dig spontant (se eventuelt ”spontan kontakt”).
  2. Når din hund har vist, at den forstår at tage kontakt med dig udløser en belønning, er du klar til næste trin.
  3. Når din hund har taget kontakt til dig (der stilles intet krav til position, dvs den behøver ikke at sitte eller dække, den vælger selv), så belønner du den, og herefter kaster du en godbid ud 1-2 meter bag hunden. Herefter vil hunden vende sig rundt og løbe hen og tage godbidden.
  4. Du afventer at hunden spiser godbidden, og så vil hunden med stor sandsynlighed kommeretur til dig og tage kontakt og vise at den er klar til at arbejde videre. Når hunden returnerer og tager kontakt til dig, så belønner du den igen, denne gang ved at give den en godbid direkte fra hånden.
  5. Når I mestrer skridt 1-4. kan sværhedsgraden øges ved, at du kaster godbidderne til siden eller bagom dig. Her skal hunden mere aktivt opsøge dig, og finde en position hvor den kan tilbyde god kontakt.
  6. Når I er blevet rigtig gode, kan du øge sværhedsgraden yderligere ved at kaste godbidden hen i nærheden af noget som hunden synes er spændende. Det kan være en person som kan hjælpe dig med øvelsen, eller et stykke legetøj eller lignende. Hunden skal nu gerne kunne tage godbidden og vende tilbage til dig, uden at interagere med det forstyrrende moment.

Husk at denne øvelse ikke er en søgeøvelse, og hvis din hund går i søg, så vær konsekvent med ikke at kaste godbidden for langt væk eller ud af hundens synsfelt til at starte med. Hurtigt vil den lære at der kun er ’en godbid som den skal finde og spise. Hvis din hund konsekvent går i søg, så skal du afbryde øvelsen, gå et andet sted hen og droppe godbidden lige ned foran dens poter. Når hunden fanger ideen i, at I træner kontakt og ikke søg, så kan du højne sværhedsgraden igen.

Denne øvelse findes i mange afskygninger, der alle mere eller mindre ligner hinanden. Find fx udgaverne ”Orientation game” og ”All eyes are on me” hos Absolute Dogs og få inspiration til hvordan den kan varieres og udvides med forstyrrelser.  Læs også mere om øvelsen på dansk i bogen ”Klik dig til succes” af Christina Ingerslev og Karen S. UIlrich  (Hund& Træning)

Find også Vores Hund her: