Forslag til træningsplan

Når man træner, er det vigtigt at man altid sætter sin hund op til succes. Med dette menes, at du skal forme omgivelserne for at gøre det lettest for din hund at vælge dig til og andre forstyrrelser fra. Jo bedre din hund bliver, jo svære kan de omkringlæggende forstyrrelser være. Har du en hund, der f.eks. er meget fikseret på bolde, skal du således ikke starte med at tage hunden med ud til en fodboldkamp. Målet kan godt være, at du kan bringe hunden med, når sønnike skal spille fodbold, men det er ikke her, du starter. Sammenlign det med, at du begynder at løbetræne. Som ny løber starter du heller ikke med at løbe et maraton. Det kræver arbejde at nå dertil. Husk altid i arbejder på at få succeser og ikke nederlag. For at din hund vælger dig til og andet fra, handler det om at kontakten til dig har langt mere værdi end f.eks. ænderne i søen.  For at træne dette er det en rigtig god ide at lave en træningsplan. En træningsplan kunne f.eks. se således ud.

Når træningsplanen laves handler det således om at lave forstyrrelserne små i starten. Altså forme omgivelserne så hunden har let ved, at få succes. Det kan f.eks. være:

 • Træne kontakt lige udenfor egen hoveddør. Dette kan f.eks. gøres ved at stå afventende indtil din hund kigger op på dig, hvortil du holder en fest og belønner med de bedste godbidder. Din hund kan sagtens have travlt med at ville snuse, men venter du længe nok vil din hund begynde at søge dig for at undersøge, hvorfor i står stille. Her træffer din hund således et aktiv valg om at vælge dig til. Det er en succes! Det at din hund, uden at du kalder eller bruger lyde, vælger dig til, er en kæmpe succes.

Herfra handler det om at tage de skridt, som passer til dig og din hund. Det kan f.eks. være:

 • Find en rolig park eller fodboldbane, hvor du træner kontakt eller laver små øvelser som din hund elsker, som f.eks. slalom mellem ben, hånd target osv. Det at din hund mister fokus skal du ikke se som et nederlag, men i stedet som en proces og en læring i at omgivelserne måske er for svære for din hund. Så bliver du nødt til at gå et par skridt tilbage, og genoverveje hvor jeres næste træning skal foregå – og om du er spændende nok, eller om belønningen skal have højere værdi så som legetøj.
 • Næste skridt kan f.eks. være foran en børnehave, hvor hunden kan høre eller måske skimte børnene, der leger.
 • Herefter f.eks. dit lokale supermarked. Først udenfor mylder tid og dernæst i mylder tid.
 • Mange hunde tænder helt vildt, når du nærmer dig den faste træningsplads. Denne forbinder din hund med alt muligt sjovt, og derfor kan de være rigtig vanskelige, at få kontakt. Er dette et problem så start med at øve kontakt 500 meter før du når pladsen, dernæst 400 meter osv. Indtil din hund forbinder dig med så meget fest og glæde, at pladsens værdi bliver mindre end din værdi.

Husk ryk i snoren og skæld ud bare gør, at du er en sure mor/far – og træningspladsen lige foran hunden er det sjove. Hvad vælger din hund så at fokusere på?

Mulige måder at udvide dette på kan f.eks. være at træne i egen have, men hvor du stiller ting op som din hund virkelig elsker, så som legetøj, hundesnoren osv. Hvis hunden er meget mad fokusere kan det være en ide at købe nogle rigtig kedelige godbidder og stille dem i en skål hvor du træner. Først står i på lang afstand af skålen, men så bevæger i jer stille og rolig tættere på skålen, for til sidst måske at kunne stå ½ meter fra skålen og træne f.eks. tricks. Når det fungerer i haven så øg stille sværhedsgrader ved f.eks. at:

 1. flytte ud at stå i jeres indkørsel
 2. fortovet
 3. en tom fodboldsplads
 4. foran f.eks. en børnehave
 5. foran det lokale supermarked
 6. på en træningsplads ved siden af mange andre hunde og mennesker.

Her øger du således stille sværhedsgraden frem for, at du starter foran dit lokale supermarked. Hvis din hund virkelig tænder på f.eks. tricks eller legetøj, så kan det være en super god måde at belønne din hund på, da det giver noget energi og glæde. Når din hund f.eks. begynder at kigge efter hunden på den anden side af vejen, og igen vender blikket tilbage mod dig så er det en kæmpe succes!

 Så hold festen – og sørg således for, at det altid er federe at vælge dig til end de andre forstyrrende elementer.

Tænk altid ”jo federe, det er ved mig, jo mere vælger min hund mig til”. Jo flere succeser jo sjovere syntes din hund, du er, fordi hunden opnår ros og ikke ris.

Find også Vores Hund her: