koncentrationsbesvær

Du kender det sikkert fra skoletiden, at du virkelig har øvet dig på dine lektier, og det bare sidder på rygraden derhjemme? Når du så kommer til eksamen eller skal fremlægge på skolen, kan du intet huske, og det hele går op i hat og briller?

Den følelse kan man også overføre til hundetræning. F.eks. har du måske oplevet følgende situationer:

  • Din hund kan dække på kommando på stuegulvet, men den kan ikke finde ud af at dække på kommando til hundetræning?
  • Din hund kommer altid, når du kalder på den hjemme i haven, men når du er på gåtur, så er din hund ligeglad med dit indkald?
  • Til hundetræning kan din hund gå en fuldstændig fantastisk rallybane, hvor dens fokus bare er 100% på dig, og den sætter ikke en pote forkert? Du glæder dig til at fremvise alt jeres hårde arbejde til en konkurrence, og du gør dig klar til at gå ind på banen, fremvise og blive belønnet for alt jeres hårde træning. Du går ind på banen, og din hund laver alt andet end at tage kontakt til dig.

Bare rolig – alle hundeejere kender til den følelse, og alle hundeejere har oplevet dette.

Næsten uanset hvor meget du træner, vil du altid komme ud for nogle situationer, hvor din hund mister koncentrationen. Dette er svært at undgå, og er næsten ikke til at forhindre. Hvad du derimod kan gøre er, at træne din hunds evne til hurtigere at slippe dens interesse for forstyrrelserne og flytte fokus tilbage til dig. Langsomt vil din hund blive hurtigere og hurtigere til at flytte dens fokus tilbage til dig, og i sidste ende vil du måske slet ikke opdage, at dens fokus i et splitsekund har været et andet sted. Pointen i at lære din hund at flytte fokus tilbage på dig, uanset omgivelserne, er helt basalt: Hunden skal altid vælge dig til fremfor noget andet, da det skal være sjovere, bedre og federe at være sammen med dig end alt det andet, der sker omkring jer.

Men hvordan griber du det an?

For det første skal du acceptere, at det vil tage tid at lære din hund at vælge forstyrrelserne fra og vælge dig til. Men fat mod, for det skal nok lykkes.

For at få din hund til at holde fokus og koncentration på dig gælder det om at få generaliseret øvelsen: at holde en vedvarende kontakt. Med dette menes at kontakten skal gøres til det fedeste i verden uanset, hvilket forstyrrelser der er omkring hunden.

Først skal du starte hjemme i trygge omgivelser. Hver gang din hund fjerner sit fokus fra dig til noget andet, venter du til hunden tilvælger dig igen, hvorefter du marker efterfulgt af en godbid. Det er den øvelse, der også hedder spontan kontakt.

Det er vigtigt, at det er hunden, der tilvælger dig, og ikke dig, der beder hunden om at vælge dig til. Det vil sige vær stille, afvent og hav is i maven. Man kan sammenligne det lidt med, hvis du sidder og ligger et puslespil foran din mor, så får du en langt større succes, hvis din mor afventer, er stille og har is i maven, og selv lader dig ligge brikken det rigtige sted. Fremfor hvis hun bare peger og siger: ”brikken skal være der”. Hvis du selv får succesen ved at ligge brikken det rigtige sted, så får du sandsynligvis mod på at ligge resten af puslespillet, hvor det derimod kan være ret demotiverende når din mor udpeger pladsen til brikken.

Øvelsen med Spontan kontakt laver du en million gange, imens sværhedsgraden øges ved at tilføje forstyrrelser.

Det er meget individuelt, hvad der er forstyrrelser for den enkelte hund. Start med noget, der ikke er svært for din hund at fravælge, det kan for eksempel være et kedeligt stykke legetøj. Når hunden bliver rigtig god til at ignorer forstyrrelserne, sætter man sværhedsgraden op og prøver med andre forstyrrelser, så som mad eller larmende børne legetøj eller andre spændende ting.

Når hunden mestre at holde en solid, vedvarende kontakt hjemme i stuen først uden forstyrrelser og sidenhen med forstyrrelser, kan man så småt begynde at rykke kontakt øvelserne ud i haven. Når hunden kan i haven kan sværhedsgraden igen øges.

Jo mere man får generaliseret øvelsen at tage kontakt til dig, jo lettere bliver det at lave øvelser med hunden alle steder. Hvis man dyrker den gode frivillige kontakt, vil hunden have større tilbøjelighed til at tilvælge dig.

Når der leges med denne form for kontaktstykning er nøglen lidt at udsætte hunden for det mest mærkelige, forstået på den måde at udsætte hunden for de sværeste forstyrrelser, for på denne måde træner man det uforudsigelig. For har hunden oplevet, at det kan betale sig at tage kontakt til dig på parkeringspladsen foran Netto, eller på en legeplads med legende, larmende børn eller ved en sø fyldt med ænder så har du trænet hunden til at vælge dig til selv, når det spændende er lige ved siden af.  

 Men husk på ALLE hunde er forskellige, så hvad der er svært for den ene kan være let for den anden. Et godt tip er, at du ikke starter med at træne fokus på dig midt i orkanens øje, men start på afstand og så langsomt bevæg dig tættere og tættere på situationen, hvor din hund mister sit fokus. Afstand er en meget let måde at skrue op og ned for sværhedsgraden på.

Uanset hvad er det vigtigt, at du og din hund har det sjovt sammen, og alt hvad I laver er med til at styrke jeres samarbejde og relation. Ligeledes er det også vigtigt, at du aldrig sætter din hund i en situation, som den ikke kan klare. Hellere gå langsomt frem end for hurtigt, så din hund altid føler, at den kan være med på legen og får masser af succes. God træning!

Forslag til træningsplan

Har du en hund, hvor du tit står tilbage med en følelse af: ”Min hund kan godt hjemme – men ikke her”. Hjemme er der meget begrænset forstyrrelser, men ligeså snart du går ud ad din hoveddør eller havelågen, så er du i direkte konkurrence med alle mulige forstyrrelser. Forstyrrelser kan være alt fra dufte, katte, vand, andre hunde m.m. Derfor at det essentielt, at man træner med forstyrrelser.

Herunder ses en lille video med netop det ovenfor beskrevne problem. Her drejer det sig godt nok om et indkald, og den søde golden retriever kan helt sikkert komme når der kaldes på den derhjemme i haven, ellers var de nok ikke stillet op til konkurrence. Men nu er der helt nye og endnu mere spændende forstyrrelser end der plejer at være, og hunden glemmer alt om kontakten til sin ejer. Har du styr på kontakten til din hund i situationer som denne, er grundstenen lagt for at få andre øvelser som fx indkald, til at fungere med selv svære forstyrrelser, disse skal selvfølgelig også generaliseres i forskellige miljøer ligesom kontaktøvelserne. 

Find også Vores Hund her: