kontakt

Kontaktøvelser er noget af det mest grundlæggende når du skal træne med din hund. Kontakt er et fundament, som er nødvendig at have på plads førend du kan slippe din hund løs på gåturen, opdrage den derhjemme og gå til hundetræning med den.

Hunde skal lære dette, ligesom små børn der begynder i skolen, også skal lære at sidde stille i længere tid og høre og se efter hvad læreren laver i sin undervisning. Hunden skal lære at koncentrere sig om dig, og se på dig imens i arbejder. Det er ikke sikkert det er noget hunden tilbyder helt af sig selv, slet ikke hvis I er ude nye spændende steder, hvor der er så meget andet den er interesseret i – andre hunde og mennesker, fugle, dufte osv. Men alligevel er det nu meget rart hvis du kan få hundes kontakt og få den til at gøre som den bliver bedt om, selvom I befinder jer sådan et sted.

Det mest optimale er øjenkontakt, for her vil hunden automatisk lukke alle andre forstyrrelser ude, og kun koncentrere sig om dig. Når din hund er fuldstændig fokuseret på dig, er det tidspunktet, hvor din hund er mest modtagelig overfor dine signaler, og der er derfor størst mulig chance for at opnå succes i træning og indlæring af nye ting. Øjenkontakten skal tillæres, og jo bedre forhold du har til din hund, jo mere tilbøjelig vil den også være til at tilbyde dig dette. Direkte øjenkontakt kan af nogen hunde opfattes som en truende adfærd, så derfor skal den lige så stille trænes og opbygges, og hunden skal lære at holde den i længere og længere tid ad gangen. 

Der findes utallige måder at træne kontakt på, og den allermest simple er blot at fange adfærden når den tilbydes helt tilfældigt, det vil sige ros og beløn hunden når den af sig selv kigger på dig. Det kalder vi herunder ”Spontan kontakt”.  Derudover kan man træne en øvelse som kaldes ”Slip godbidden” (også kaldet Jesusøvelsen) hvor hunden øver sig i at se på dig i stedet for hænder med godbidder i. Det er allerfedest når man føler at hunden vælger kontakt med dig, og ikke lommen eller hånden med godbidderne i, og det er netop det vi øver og belønner for i denne øvelse. Sidst men ikke mindst viser vi en øvelse der her kaldes ”Return to sender”. Denne sidstnævnte øvelse findes i utallige afskygninger, der alle mere eller mindre ligner hinanden. Find fx udgaverne ”Orientation game” og ”All eyes are on me” her hos Absolute Dogs og få inspiration til hvordan den kan varieres og udvides med forstyrrelser.  Læs også mere om øvelserne på dansk i ”Klik dig til succes” af Christina Ingerslev og Karen S. UIlrich  (Hund& Træning).

Koncentrationsbesvær

Kender du dette scenarie fra skoletiden: du har virkelig bare øvet dig på din lektier, så de sidder på rygraden derhjemme. Så kommer du til eksamen eller skal fremlægge på skolen, og så kan du intet huske, og det hele går op i hat og briller. 

Sådan kan det også gå med hundetræningen, og her er lidt bud på hvad man kan gøre ved det.

Kontaktøvelser

Hvordan skaber man så denne værdifulde kontakt? Der findes utallige måder at træne det på, og herunder giver vi et bud på nogle af vores favoritter, og hvordan du griber det an: 

Find også Vores Hund her: