10 ting hvalpen kan introduceres til

Når du har fået din hundehvalp hjem, så er det en god ide, at du har en plan for, hvad du gerne vil introducere din hvalp for. Omvendt er det også en god ide at gøre sig klart hvad du tænker den ikke skal introduceres for, så du ikke mister overblikket.

Alle hunderacer er meget forskellige og indenfor racerne kan der være store forskelle på den individuelle hunds personlighed. Hvad der er en god ide for én hvalp, er nødvendigvis ikke det samme som er en god ide, for en anden. Husk derfor altid at kigge på din hund, og hvis du er i tvivl om noget – har du en dårlig mavefornemmelse – så er det oftest ikke en god ide.

Når man laver en socialiseringsplan, kan man overveje, hvad der er vigtigt, at lige præcis din hund skal kunne omgåes, skal opfatte somnaturligt eller ligefrem elske. Det skal selvfølgelig være noget, der giver mening i forhold til jeres kommende hverdag sammen.

Det siges, at hvalpe har et socialiserings ”vindue” der er helt op til hvalpen er 16 uger gammel, og det er i denne periode, at den vigtigste prægning finder sted. Det betyder ikke, at man skal stoppe med at udsætte hvalpen og hunden for nye ting efter at den er blevet 16 uger gammel, men det betyder, at det er her de er mest modtagelige for indtryk. Derfor er det virkelig vigtigt det arbejde, som man ligger i hvalpen i de tidlige uger af dens liv. Når den er ældre, så kommer det til at kræve mere arbejde og man skal gå langsommere frem, og der skal ligges meget mere arbejde i de enkelte ting. Derfor: kom ud og oplev nyt med hvalpen hver dag, og lad den møde alt det du kan komme i tanke om, at den kan komme til at møde fremover i sit liv med dig og din familie.

Når hvalpen skal socialiseres til nye ting, så lad den selv tage initiativet og beløn den for det. Pres aldrig hvalpen til noget, det kan give bagslag og gøre den bange. Opmunter den i stedet, det får den mest selvtillid af, og selvtillid er nøglen til succes i socialiseringsarbejdet. Læs også mere om socialisering og miljøtræning her.

Herunder er en række forslag til, hvad din lille hvalp kunne introduceres for:

  1. By: Tag din hund med ind i byen, hvor der er gående mennesker, cyklister og busser. Her kan det være en god ide, at I bare sætter jer på en bænk og kigger på alle disse ting som farer forbi jer. Husk at beløn din hundehvalp for at forholde sig i ro. For mange hvalpe kan det være svært ikke at skulle have kontakt med alle menneskerne, som kommer forbi. Men det er en vigtig læring, at det ikke er alle mennesker og hunde man ser, som man skal hilse på. Start i det små, og sid først et halv-travlt sted. Flyt jer til gågaden, p-pladsen foran indkøbscenteret eller banegården hvis det går godt.
  2. Boldbaner: Bolde som bliver kastet eller skudt frem og tilbage sammen med børn som løber, kan være rigtig svært for mange hvalpe at ignorere. Det er dog vigtigt for hvalpen at lære, at det ikke er alt som er skabt til at underholde den. Igen kan i sætte jer og observere børnene der spiller bold, og ros din hvalp en masse når den er rolig. Start på lang afstand af boldbanen hvis det er svært, og ryk tættere på når den bliver bedre.
  3. Stranden: For mange hunde kan en strand være en stor oplevelse. Nogle hunde er vandhunde helt fra hvalpetiden af, og vil derfor elske vandet, imens andre hundehvalpe er skeptiske overfor bølger. Husk ikke at presse hvalpen. Hvis den ikke har lyst til at hoppe i vandet, så skal du ikke bære den derud. Prøv i stedet at tage ud til en sø, hvor vandet er mere roligt.
  4. Træningspladser for hunde: Træningspladser, hvor der trænes hunde er altid et godt sted at introducere din hund til tidligt. En træningsplads kan være fyldt med larmende hunde og aktiviteter, som er spændende. Det er derfor vigtigt, at din hund prøver disse miljøer fra starten af, så den hurtigt lærer at lukke disse forstyrrelser ude. Hvalpemotivation er træningshold for hundehvalpe, hvor de lærer de basale færdigheder, og de foregår oftest på sådanne træningspladser. Der er dog ofte rift om pladserne på den slags hold, så husk at melde dig til allerede når du ved hvornår du får hvalpen hjem.
  5. Råvildt eller andre dyr: Mange steder rundt omkring i Danmark kan man gå ture omkring råvildt, landbrugsdyr eller omkring dyrehaver mm. Alt afhængig af, hvad du skal bruge din hund til, så kan det være en god ide, at man allerede fra hvalp vænner sin hund til at råvildt ikke skal jages og landbrugsdyr ikke skal hyrdes, men at man forholder sig roligt i nærheden af sådanne dyr.
  6. Transport: Det kan være en god ide forholdsvis hurtigt at introducere sin hund til at køre bil, bus, tog eller i cykelkurv hvis det er en lille hund. Alle hunde kommer til at skulle transporteres på en eller anden måde på et tidspunkt i deres liv. Det er noget lettere at begynde træningen med en hundehvalp. Den fylder mindre, og er lettere at have med i bus eller tog. En voksen hund har ikke hvalpens nysgerrighed, og vil være sværere at få til at slappe af undervejs. Nogle hundehvalpe kan dog blive køresyge, så der skal man selvfølgelig tage hensyn, og starte meget blidt ud.
  7. Andre hunde: Ens nye hundehvalp skal socialiseres, og det betyder, at den skal møde andre hunde og fortsætte sin uddannelse og opdragelse indenfor hundesprog. Det er dog ikke ensbetydende med, at du skal tillade, at din hund hilser på alle hunde på sin vej. Nogle hunde er ikke glade for hvalpe, imens andre ikke passer størrelse- og temperamentsmæssigt til at lege med din hundehvalp. Vær kritisk med hvem, du tillader din hund at hilse på – disse oplevelser sætter sig i hvalpen og påvirker den for livet. Både de negative og positive.
  8. Børn: Selvom du måske ikke selv har børn eller planlægger at få det, så vil den gennem hele sit liv komme til at møde børn på gåture eller andre steder. Derfor kan det være en god ide at introducere hvalpen til børn. Vær dog opmærksom på hvordan børnene opfører sig overfor din hvalp. Det skulle gerne være en god oplevelse for alle parter. Læs eventuelt mere om hund og børn her
  9. Fyrværkeri: Mange hunde udvikler lydfølsomhed, og bliver bange for høje, voldsomme, uforklarlige lyde som for eksempel fyrværkeri eller tordenvejr. Derfor kan det være en god ide at spille fyrværkerilyde derhjemme, først ved lav volumen og senere højere og højere. På denne måde lærer hunden at det er helt okay, helt naturligt og ganske ufarligt. Lad være med at gør et stort nummer ud af det, men bare sæt det på imens du alligevel bare tager opvasken. Der findes masser af fyrværkerivideoer på youtube, der er udmærket til formålet.
  10. Racespecifikke udfordringer: Alle hunderacer er skabt til et bestemt formål, og de har alle deres udfordringer på den ene eller anden måde.Det kan være en god ide at sætte sig godt ind i racens udfordringer og gøre en kæmpe indsats indenfor racens største minus (det vil sige det som du synes, er det største minus). Hvis man har valgt en hyrdehund, kan det for eksempel være en god ide at ligge en stor indsats i at tøjle hyrdeindstinktet. Dette kan gøres ved at sætte sig enten ved en cykelsti, en børnehave eller et sted med mange løber og træne ro, og belønne for roen. Har man valgt en spidshund, der godt kan give udfordringer med selvstændigheden, kan det være en god ide at ligge en større indsats i kontakttræning. Ved andre racer er det selvfølgelig noget helt tredje, der skal arbejdes specifikt med, men snak med andre ejere af racen og find ud af, hvor energien og kræfterne ligges bedst.

Find også Vores Hund her: