Slip

At få din hund til at kunne give slip på noget, som den har i munden, er en værdifuld og oftest også nødvendig kommando. Alle hundeejere har stået i den situation, at hunden har haft noget i munden, som den ikke har nogen intention om at aflevere til dig. Oftest ender scenariet med, at man jagter hunden rundt for at få fat i genstanden, hvilket oftest er til stor morskab for hunden, og til stor irritation for en selv.

 

Men hvordan får man lige hunden til at slippe eller aflevere genstanden, uden at det bliver en ren leg for hunden ikke at slippe eller aflevere genstanden? Kort sagt, så kan man træne og lege kommandoen ”slip”. Der findes selvfølgelig mange måder at træne det på, men en af de måder, som vi vil foreslå, at man kan gribe det an på, er som følgende:

 

Man starter med to stykker legetøj, som er helt identiske. Hvis ikke legetøjet er identisk, så kan hunden have en favorit, og har derfor ikke lyst til at slippe lige netop dette stykke. Så ender du med en hund, der ikke ønsker at give slip, fordi den finder, at det andet stykke legetøj ikke har høj nok værdi. Disse to stykker legetøj skal være noget, som hunden kan lide og gerne noget, som den rigtig gerne vil have fat i. Det er en god ide, hvis legetøjet ikke er et lillebitte stykke legetøj, men derimod noget lidt større, der er let for dig at holde fast i. Du kan eventuelt se videoen, hvor vi viser fremgangsmåden med ”slip” igennem, for inspiration til brug af legetøj – hvilke der fungerer godt, og hvilke der fungerer knapt så godt. 

 

Fremgangsmåden er, at du tager et stykke legetøj i hver hånd. Den ene hånd gemmer du omme på ryggen, og det andet legetøj leger du med. Her er dit engagement i legen vigtigt, for hvis du ikke selv involverer dig i legen, så er der god chance for, at din hund heller ikke gør. 

Når hunden bliver interesseret i legetøjet, og er i gang med at lege, holder du op, og ligger legetøjet stille/død, så den ikke længere er sjov for hunden. Ligeså snart du holder det ene legetøj stille – eventuel holder det ned mod jorden – introducerer du det legetøj, som du har i den anden hånd (den du har gemt på ryggen). Det nye stykke legetøj leger du med, og du skal gøre det så interessant, at hunden slipper det første legetøj, og herefter tager det nye legetøj. Herefter skifter du efter noget tid tilbage til at lege med det første legetøj ved at følge samme metode, som da du skiftede fra det første legetøj til det andet legetøj.  Oplever du, at du ikke kan få hunden til at slippe det ene legetøj for at tage det andet, så kan det hjælpe at vælge noget legetøj, der er knapt så spændende, f.eks. noget uden pels. Når I har fået styr på at skifte frem og tilbage mellem de to stykker legetøj, så begynder du at koble det ord på, som du vil bruge som slip-kommando. Det er vigtigt, at du siger ordet/kommandoen lige i det splitsekund, hvor din hund slipper legetøjet for at lege med det nye legetøj.

Når hunden er begyndt at have en forståelse, for hvad kommandoen betyder, kan du gå over til at bruge ét stykke legetøj og nogle godbidder. Her leger du med din hund med legetøjet, hvorefter du holder legetøjet stille, og siger slip. Lige så snart hunden slipper legetøjet, belønner du den med en godbid, og fortsætter derefter legen igen. I indlæringsfasen er det vigtigt, at legen fortsætter, efter at hunden har givet slip, da kommandoen ikke skal forbindes med noget negativt, såsom at den sjove leg stopper.
Til sidst vil du helt kunne undvære godbidden ved at lege med hunden, sige slip, vente på at hunden slipper, for derefter igen at lege. Således bliver ordet slip her belønnet med leg i stedet for en godbid.

Det kræver mange gentagelser og meget ros, før din hund vil kunne slippe noget, som den finder stor værdi i. Og derfor er det en øvelse, som man ikke kan træne for meget.


Det er som sagt vigtigt, at ordet slip ikke forbindes med, at nu stopper legen, for derved risikerer du, at din hund nægter at slippe – for hvorfor skulle den gøre det, når den intet får ud af det?

Når din hund virkelig har forstået kommandoen ”slip”, når I leger med legetøj, kan du også begynde at bruge kommandoen i andre situationer. God træningslyst. 

Find også Vores Hund her: