Lure-coursing

Lure Coursing er en kunstig harejagt, hvor det gælder om at bruge hundens naturlige og medfødte jagt instinkt. Hunden skal jagte en kunstig kanin/hare til byttet er ”nedlagt”. “Haren” trækkes over en mark, og hunden forfølger sit bytte – afsted går det over stok og sten. Rent lav praktisk er det en maskine, der trækker “byttet”, også kaldt ”the kill”, som ofte består af plastik strimler, rundt i en snor. 

Snoren er en kontinuerlig løkke, der er spændt op mellem ruller, så byttet bevæger sig i hurtige ujævne zigzag bevægelser. Det er meget lig med, hvordan en rigtig hare ville bevæge sig. Denne virkeligheds tro ”flugt” tænder hundens jagt instinkt.

Lure Coursing er en effektiv måde at træne hunde med henblik på udvikling af muskler og øget smidighed. Det gør bland andet, at hundene bliver bedre, hurtigere og mere udholdende løbere. En veltrænet hund undgår lettere eventuelle fremtidige muskelskader. Da vort moderne samfund har begrænset hundenes naturlige måde at jage på, er det en ypperlig måde at give hundene muligheden for maksimal kraftudfoldelse – dyb koncentration, hurtighed, smidighed og udholdenhed, men ikke mindst også entusiasme og glæde.

Sporten er oprindeligt udviklet med henblik på at stimulerer mynder. De første mange år, så man også kun mynder dyrke sporten. Men i dag bliver det mere og mere almindeligt at se andre racer i sporten. Dog er det ofte jagt hunde, der er bygget til at løbe deres bytte op. Der er stor forskel på, hvordan de forskellige racer jager byttet, og hunden skal gerne jage racetypisk. De racer man typisk vil se dyrke lure coursing er: afghansk mynde, Borzoi, Deerhound, Grey hound og Whippet.

I dag forgår Lure Coursing ikke længere på marker, men ofte på baner, der er bygget til formålet. Banen er ofte omkring 1000 meter med en masse sving.

Det er blevet meget in at prøve lure Coursing med familiehunden. Man skal dog være opmærksom på, at man tænder jagtinstinktet, og man indirekte belønner hunden for at løbe efter og jage et bytte. Derfor kan en almindelig gåtur på grønne områder, hvor man kunne risikerer at møde en hare, godt blive en udfordring efterfølgende.

 

Læs mere om Lure Coursing på mynde klubbens hjemmeside her

Du kan læse træningsregler her 

Eller læs en artikel om Lure Coursin her 

VideoFind også Vores Hund her: