K9-løb/Canicross

Forfatter: Anita Hedelund 

Jeg vil i denne artikel skrive lidt om min oplevelse af Canicross og k9 Biatlon løb. 

Jeg startede selv ud med Canicross med min Bordercollie Ohana i 2018. 

Det hele startede, da jeg tog Ohana med til et almindeligt løb, og jeg oplevede, at jeg synes det var sjovt at løbe, hvilket jeg bestemt ikke gjorde før. 

Jeg havde i forvejen en elastikline, som jeg havde brugt til vores cykelture, og den spændte jeg fast i mit mavebælte og Ohanas sele. Efter lidt tid med den model fandt jeg frem til det rette udstyr for os, som var et løbebælte af mærket ”Non Stop”, en løbesele til Ohana af mærket ”ManMat”, og en elastik line ligeledes fra” ManMat”. Det rette udstyr for os, gjorde det blot endnu sjovere at løbe, og motivationen tog fart. 

Jeg finder herefter ud af, at der er arrangeret canicross løb i samarbejde med XTERRA Danmark. Dette løb hedder HPM Dirty Paws, og er et velgørenhedsløb. Disse løb startede i 2017, og vi var med til vores første løb ved Blåvand. Det var en super fed oplevelse, og et yderst professionelt setup. Der var en virkelig god 

stemning mellem de deltagende løbere på trods af at alt var nyt og vi ikke kendte hinanden. Der var ingen tvivl om, at det var noget vi skulle igen, så vi har siden været med til div. løb rundt om i landet. Efter noget tid fandt vi frem til, at der også var løb med forhindringer K9 Biatlon, hvilket kun gjorde løbeturen sjovere og mere udfordrende. Vi melder os stort set til alle de løb vi kan nå at flette ind mellem Rally konkurrencer og udstillinger. 

Fakta om Canicross: 

Mange hundevenner elsker at dyrke sport og være aktive sammen med deres hunde – også når det gælder nye sportsgrene.  For de makkerpar, der er i god form eller gerne vil blive det, er canicross en oplagt sportsgren, hvor hund og ejer kan nyde naturen sammen.  I canicross løber hunden med sin ejer gennem landskabet – gerne med træk – ved hjælp af en fleksibel snor. Sportsgrenen gør ikke kun begge parter fit, men opbygger disciplin på en ansvarsfuld måde og styrker båndet mellem menneske og dyr. 

Frankrig som forløber: Canicross i Europa 

Canicross har sin oprindelse i Skijøring, hvor en slæde bliver trukket af hunde eller en hest. Den første canicross konkurrence fandt sted i 1980erne i Frankrig, hvor de fælles kapløb mellem hund og ejer har deres oprindelse. Udover de mest kendte varianter, canicross-løb og skijøring, kan sportsglade par også prøve bikejøring:  Her er hundene forbundet med deres ejer i „slæbetov“ på en cykel, med en 2,5 meter lang snor. Især i Belgien og Holland, hvor der er masser af stævner, er denne sportsgren meget populær.  I mange andre lande, f.eks. Tyskland, opdager flere og flere hundeejere fordelene ved canicross. 

Hvem og hvor? 

I princippet er alle hunde, som elsker at løbe, egnede til canicross. Der skal dog være et harmonisk forhold mellem menneskets vægt og hunden: En spinkel  greyhound vil ikke kunne trække en 100 kg tung person.  En oplagt race er naturligvis slædehunde, som husky, men også sportslige kongepudler kan have stor glæde ved terrænløb.  Terrænløb er netop den rigtige betegnelse: Canicross-træning karakteriseres som varierende stækninger, der sjældent er lige, men buer og snor sig. Græs- og skovbund er optimalt for de følsomme hundepoter, men naturlige forhindringer som trærødder og sten, kræver fuld koncentration fra begge parter. Ved officielle løb er skiltningen enkel og effektiv: Et rødt skilt til venstre på vejen betyder „drej til venstre“, står skiltet på højre side, betyder det „drej til højre“. Blå skilte markerer den rigtige vej, gule skilte advarer mod farlige steder. Undgå længere strækninger med asfalt på turen, fordi det kan skade de følsomme poter. 

Godt udstyret på alle veje 

Udover gode løbesko med en stor sål og det øvrige jogging-udstyr, har man brug for et hoftebælte, samt en 2 meter lang snor med støddæmper til canicross. Støddæmperen beskytter hunden og menneskets rygsøjle. Hoftebæltet skal have en særlig panikkrog, som minimerer risikoen for at komme til skade. Derudover er det vigtigt at have en speciel canicross-sele til hunden, der minder om selen til slædehunde.  Disse seler har belastningspunkter, der er placeret sådan, at hundens bevægelser ikke begrænses og at gør, at der kan åndes frit. 

Link til udstyr: https://www.qimmiq.dk/produkt-kategori/baelter/ 

Så går det løs: De første canicross-skridt 

Din hund skal være mindst et år gammel for at dyrke canicross – og så kan I begynde træningen sammen. I denne sportsgren er det hunden der tager føringen, med kun få vejledende kommandoer fra din side („højre“, „venstre“, „træk“).  På normale gåture må hunden helst ikke trække i snoren. I canicross kan I øve det ved, at en anden person lokker din hund fremad og belønner den, når den trækker.  Hvis ejeren ikke kan følge med, forstærkes trækket automatisk i snoren – og hunden bliver langsommere. Naturligvis skal hundeejeren også være i god form for at følge med. Du vil nok have ondt i musklerne efter de første løb, for med din hunds trækkraft kan tempoet komme op på 4 km/h. Det er vigtigt, at din hund ikke lader sig aflede. En god starthjælp finder du hos trækhunde- eller slædehundeforeninger, som også kan give dig råd om det rigtige udstyr. 

Sund træning for menneske og dyr 

Før det første canicross-løb anbefales det, at du laver en opvarmnings-spadseretur, hvor din hund også kan besørge. Til at starte med kan i løbe en 1-2 kilometer lang strækning uden ujævnheder, så begge vænner sig til trækket og at løbe som et team. Dette gælder også hunde, som er i god form og uden problemer, kan løbe 10 km ved siden af dig. For i canicross er udfordringerne anderledes. Efter en uge kan du forlænge strækningen og øge sværhedsgraden med små forhindringer, som f.eks. en slutspurt. Selvom hunden er veltrænet, skal du løbe ligeud i starten og ikke overbelaste den: Hvis I har en lang strækning foran jer, skal du sænke hastigheden. Træn kun hvis temperaturen ikke overstiger 18 grader, for at undgå overophedning hos hunden. Om sommeren skal i altså dyrke canicross tidligt om morgenen eller om aftenen. Vær ligeledes opmærksom på, at din hund får nok at drikke.  Når I løber op ad bakke, skal du helst lade din hund løbe ved siden af eller bagved dig, fordi i ellers kan risikere at falde. 

K9 Biatlon 

K9 Biatlon løb er kort fortalt det samme blot med forhindringer på hele ruten.  Her får man en super sjov oplevelse med sin hund. Der er plads til alle, og man vil derfor møde andre undeejere, som alle er på forskellige niveauer – fra den super professionelle til dem som ønsker en oplevelse sammen med deres bedste ven. Løbet har udfordringer, muligheder og plads til alle, uanset størrelse af hund, alder, erfaring og kondition. Hvis man ikke kan løbe, er det også ok at gå turen med hunden. Undervejs på ruterne, vil du og din hund bl.a. blive udfordret på samarbejde, tillid, styrke, kondition, miljøtræning, til lands, til vands og evt. i luften, alt efter valgte rute.Det eneste det kræver, er at du og din hund har mod på en fantastisk, sjov og til tider meget beskidt tur.  

Eksempler på forhindringer på turen kan være: noget du skal kravle under, noget du skal kravle over, gå/svømme gennem vand, løfte noget fra A til B, løbe/kravle gennem mudder osv. Der er altid mulighed for at gå uden om forhindringerne, hvis man finder dem for udfordrende. 

HPM Dirty Paws løbene har været almindeligt trail løb uden forhindringer, men hvor man løber i skov og på strand, det har typisk været en rute på 5 km. Hvor man kan tage den i lige det tempo man føler for på dagen. Her kan alle også være med, og det har hver gang været ruter i den skønneste natur ved Blåvand, Slette strand, Moesgaard strand, Møns Klint og Tisvilde. 

Praktisk information: 

løbere tilmeldes oftest via sportstiming med mindre det er privat arrangerede løb. 

https://www.sportstiming.dk/events 

Udstyr kan købes på div. hjemmesider, jeg køber altid mit på Qimmiq.dk. 

https://www.qimmiq.dk/produkt-kategori/baelter/ 

Til K9 biatlon løb gælder følgende: 

  • Du skal kunne bære/hjælpe din hund over forhindringen, såfremt den ikke selv kan komme over. 
  • Du skal kunne løfte/hjælpe hunden op og ned fra forhindringer 
  • Hunden skal være glad for vand 
  • Alternativt undlades forhindringen mod tidsstraf. 
  • Der anbefales fast line eller elastisk line på max 3 meter 
  • Der anbefales brug af sele eller et fast halsbånd 
  • Det forventes, din hund er sund og rask inden start 
  • Kontrol af din hund kan forekomme inden start 
  • Vurderer dyrlægen, at hunden ikke har fysik til løbet, vil den blive diskvalificeret. 

REGLER: 

  • Hunden skal føres i snor igennem hele løbet 
  • Snoren må ikke på noget tidspunkt hægtes af hunden, med mindre der er noget 
  • livstruende 
  • Flexline er forbudt! 
  • Kædehalsbånd accepteres, dog uden kvæl 

Udstyr til hun og fører: 

Når man løber med sin hund, så er det en stor fordel hvis man kan løbe frit og ikke skal holde hunden i den ene hånd. Her er et løbebælte nummer et, og de fås i mange udgaver og prisklasser. Desuden er det en god ide med en elastikline mellem hund og fører samt en god træksele til hunden. Dette udstyr kan købes på div. hjemmesider. 

Jeg køber altid mit udstyr hos Qimmiq. 

https://www.qimmiq.dk/produkt-kategori/baelter/