Hoopers

Forfatter: Mona Lindhardt

HOOPERS er den nye Sport

Har du hørt om Hoopers? Det er en hundesport, der byder på alt det, der er rigtigt sjovt – for både hund og handler. Så hvis du er til gejst, begejstring, fart over feltet og samtidig har lyst til at booste din hunds selvværd og selvstændighed, så læs endeligt videre.

Hoopers er en form for agility uden spring og feltforhindringer – og er derfor ikke så belastende for hunden som agility kan være, men mindst lige så sjovt og udfordrende.

Hoopers stammer fra USA og har allerede vundet indpas i Holland, Tyskland, Italien, England og Belgien mfl., men er stadig ret ukendt i Danmark. Dog blev nyligt udbudte introduktionskurser nærmest revet væk med så lang venteliste, at der blev udbudt yderligere introkurser, der også blev fyldt på ingen tid. Så interessen er der – og vi forventer at sporten vil sprede sig som ringe i vandet fremover.

Hoopers går kort fortalt ud på at fjerndirigere din hund rundt på en nummereret bane bestående af hoopers (buer), tunneller, tønder, måtter og hegn, mens du står i et afgrænset felt på 3 x 3 m. 

Men det er naturligvis ikke, der vi starter.

En forudsætning for et fornuftigt træningsforløb er blandt andet

  • At din hund kan sættes af og du kan gå fra den (og den bliver).
  • At du kan koordinere din belønning og timing.
  • At du er god til at kaste belønning præcist og fremad,

Dernæst skal din hund lære selv at søge forhindringerne, hvorefter afstanden langsomt øges mellem forhindringerne, og mellem hund og handler.

En Hoopers bane skal være bygget med et naturligt flow for hunden,  og den indeholder ingen bratte stop eller skarpe sving. Hunden kan altid se den næste forhindring, den skal tage. Derfor er det en stor fordel at lære din hund dirigeret fremadsendelse – ikke mod target, men mod Hoopers forhindringerne, som gennem træning har fået meget høj værdi for hunden.

Du støtter sin hund med verbale kommandoer og kropssignaler – kort sagt, du skal bruge mund, arme og ben, timet og koordineret, og det er lettere sagt end gjort. En god huskeregel er, at højre arm og ben synkront viser hunden højre rundt, venstre arm og ben synkront viser hunden venstre rundt.

Hoopers henvender sig til alle – alle racer, alle aldre, alle højder, alle længder, alle vægtklasser og de fleste af elementerne i sporten kan overføres til andre former for aktiviteter med din hund.

Der arbejdes pt. på at finde lokale (danske) producenter af Hoopers forhindringerne, ligesom vi undersøger muligheden for at få etableret en godkendt instruktøruddannelse.

De danske regler er på tegnebrættet og det er planen at de forelægges til godkendelse hos DcH, DKK og DGI i nærmeste fremtid.  

På Facebookgruppen “Hoopers Danmark” kan du følge de seneste tiltag, nyheder, kurser mv. inden for sporten – det er også her du kan få svar på eventuelle spørgsmål omkring Hoopers.

Advarsel: Hoopers er stærkt vanedannende.

Find også Vores Hund her: