Færdighedsprøver

Færdighedsprøverne er en form for trickprøver, som man kan tage med sin hund. Færdighedsprøverne blev lavet for, at der var et alternativ til HTM og freestyle, altså de to dogdancing discipline. Samtidig er et af formålene med prøverne også, at få hundeejer i gang med at opøve de færdigheder, der skal til for at stille i HTM og freestyle. Der er stor fokus på at fremme et positivt samarbejde mellem hund og hundefører. 

Færdighedsprøverne er, som navnet antyder, ikke en konkurrence, hvor det vil sige, at man konkurrer ikke mod andre deltager, men man får bare karakter fra 0-5. Det at prøverne ikke er konkurrence præget er nok medvirkende til den fantastiske gode stemning, der er til færdighedsprøverne.

Der gives, som nævnt, point fra 0-5, og hvis man har over 3 i gennemsnit, så har man bestået prøven og kan stille op i næste niveau næste gang. Man må selv vælge, om man vil stille i den samme igen eller rykke videre. Der er 4 niveauer, der er færdighedsprøve 1, – 2, -3 og titelprøven. Ved at bestå titelprøven kan man med et snit under 4,5 erhverve sig titlen HTMF og med et snit over 4,5 få titlen HTMFx, som kan registreres via hundeweb.

For at deltage skal hunden igennem en række discipliner, hvor sværhedsgraden øges efterhånden, som man rykker op i prøverne. I alle prøverne er der noget potearbejde, target arbejde, bagudrettet bevægelser og noget heelwork/fri ved fod.

Til hver færdighedsprøve hører en dommer seddel, og her står alle øvelserne oplistet. Deltageren skal selv printe dommersedlen ud og med bringe den. Som deltager bestemmer man selv, hvilken rækkefølge man laver øvelserne i, og denne rækkefølge skal man have noteret på dommersedlen i venstre side. Mellem hver enkelt øvelse er der tid til at belønne sin hund, inden man gør videre til næste øvelse. Til hver færdighedsprøve kan man vælge en øvelse fra, og det gør, at man på denne måde kan deltage, selvom der er et trick der driller.

Hunden må førers i line i de to første prøver, men man behøver ikke. Det vil sige, at der også åbnes op for hunde, der ikke nødvendigvis bliver ved ejeren.

Det er en disciplin man ofte vil selvtræne, da der ikke udbydes voldsomt mange hold. Der udbydes af og til 1 dags kurser, der har fokus på færdighedsprøverne.

Læs meget mere om færdighedsprøverne HER 

Læs hvad de enkelte færdighedsprøver indeholder HER

Se trickene fra færdighedsprøve 1 HER 

Find også Vores Hund her: