Agility

Forfatter: Sabine Serwin 

Agility er en træning og konkurrence disciplin, som kom til Danmark i midt 80’erne. Agility består i, at hunden skal gennemføre en forhindringsbane på op til 22 forhindringer, hvor hurtigste, fejlfri hund vinder. Det er en udfordrende hurtig aktivitet, som kræver hunden, er i god fysisk form. 

Foto: Tina Hindsgaul

Det er en udfordrende hurtig aktivitet, som kræver hunden, er i god fysisk form. Det er en sport, som udfordrer hund og fører på samarbejdet. Normalt ville man sige, det også kræver handleren er i god fysisk form, men det mener jeg ikke, altid man behøver. Man kan med den rigtige træning lære og fjerndirigere hunden, hvilket tager lang tid, men er mindst lige så flot som den person som løber lige op af sin hund.   

Agility er delt op i 2 discipliner:  

Agilityløb: her kan alle forhindringer indgå. 

Springløb: her er feltforhindringer og bord ikke med

En agilitybane bane kan bestå af følgende forhindringer:
 
Fælles for både spring- og agilitybaner:
Tuneller 
Posetunnel
Spring
Dobbltspring
Fly
Mur
 
Specielt for agilitybaner er feltforhindringerne. 
feltforhindringer er følgende:
A-bræt
Balance 
Vippe
 
Derudover er bordet også i kategorien feltforhindringer, men bliver sjældent brugt, da den tager lang tid, da hunden skal være på bordet i 5 sek. og med voksende klasser så er den en tidsrøver. 
 
Man skal i stedet huske på dommeren godt må have op til 4 x feltforhindringer pr bane, således man skal over en af dem 2 gange på samme bane. 
På de 3 feltforhindringer er det 2 kontaktfelter 1 på opgang og 1 på nedgangen. Hunden skal ramme nedgangsfeltet på hver forhindring, samt vippen skal være i jorden før hunden må forlade feltet. 
 
Felter kan trænes på 2 måder. Den ene hedder 2on-2off, hvor hunden står med forbenene i jorden og bagbenene på feltet. Den anden metode hedder Running contacts (RC), hvor hunden lære et løbemønster og løber ned over felterne 

 

Agility er delt op i klasse 1, 2 og 3, hvor man starter i klasse 1 og avancere videre op gennem klasserne nårhunden løber fejlfrit et bestemt antal gange.  

Danmark har som et af de få lande det, der hedder seniorklasse. Her er det hundens alder der tages hensyn til. Seniorklasserne er åbent for hunde over 7 år, hvor de løber på lavere højde end normalt. Man har denne klasse for at hundene kan løbe stævner så lang tid som muligt, hvor de kan blive skånet på deres ældre dage. Seniorklasserne er efter min mening helt fantastiske at se på. Det er ofte meget garvede hunde, som har mange løb i bagagen, og de elsker det mindst lige så meget som da de løb deres første løb.  

 

Agility findes overalt i verden, hvor der hvert år holdes store internationale stævner og mesterskaber. Danmark sender hvert år hunde afsted til:  

Nordisk mesterskab 

Verdensmesterskaberne 

European open – som blandt agilityudøvere kaldes uofficielle verdensmesterskab. Her må hunde uden stambog deltage, samt hvert land må sende 16 store hunde og 16 små/mellem hunde afsted. 

World agility Open – her må hunde uden stambog også deltage. WAO har nogle særlige klasser, som udfordrer hund og handler på en helt anden måde, end den agility vi kender herhjemme.   

Agility er delt op i 3 størrelseskategorier. 

lille: op til 34,99 cm 

Mellem: 35-42,99 cm 

stor: over 43 cm 

 

Agility som træning og motionsformål er for alle racer, men vil man løbe konkurrencer er nogle racer mere egnet end andre, hvorfra det er vigtigt at kigge på sin egen fysiske formåen, og sine egne ambitioner f.eks. hvis man vil på landsholdet i agility, så skal man finde en race som er let bygget, løber hurtigt og er god til at lære. Da jeg startede med at løbe, var der mange som løb rundt med blandingshunde og “familiehunde” racer, hvor man i dag meget ser de samme racer dominere i de 3 størrelseskategorier. I lille og mellem er det sheltier som er den dominerende race, og i stor er det Border Collien og belgiske hyrdehunde grundet deres fart, og evne til at lære. Der er dog andre racer, som er ved at vinde indpas, hvilket gør agilityen meget seværdig, fordi hundene deltager på lige fod med hinanden lige meget race, køn eller udseende. 

 

Find også Vores Hund her: