Belønning

Når man hører ordet belønning i forbindelse med hund, bliver der ofte sat lighedstegn mellem belønning og godbidder. Men belønning kan være langt mere end ”bare” en godbid. Belønning er alt, hvad der gør din hund glad. Alt hvad hunden vil arbejde for. Det kan være alt fra kaste med en bold til verbal ros til en godbid til en ruske leg, det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan du kan belønne din hund. Belønning er essentielt både når man snakker samarbejde, opdragelse, træning og, ganske enkelt, relationen til vores hunde.

Vores Hund Hund Bordercollie blå bluemerle træning tricks hundetræning hunde træning Positiv træning belønning border collie hvalp sheltie shetland sheepdog Zara belønning shaping shape

For at vi kan have et godt samarbejde med hunden, skal hunden føle, at det kan betale sig at arbejde med os. Man hører tit folk komme med udtalelser som: ”at hunden jo ikke skal blive ved med at blive belønnet” eller ”at den jo ikke skal have noget, hver gang den gør noget, fordi den bare skal have så meget respekt og være så lydig at den bare gør tingene”. Vi kan prøve at vende det om og sammenligne med os selv. Når vi går på arbejde, det kan både være lønnet eller frivilligt arbejde, vil vi gerne gøre det, hvis vi får ”løn”, får noget til gengæld. Det behøver nødvendigvis ikke at være i form af direkte pengebetaling, det kan også være i form af gaver, kærlighed, oplevelser, fagligt udbytte eller noget helt femte. Det vigtigste er, at vi får noget ud af det. Hvis denne ”løn”, ikke kommer en enkelt dag, vil vi sandsynligvis møde op dagen efter i forventningen om at ”lønnen” kommer igen, men hvis ”lønnen” bliver ved med at udeblive, så er det ret sandsynligt, at vores lyst til arbejdet vil forsvinde. Det vil have den konsekvens, at vi vil begynde at vælge det fra til fordel for andre ting, vi får mere ud af. En anden konsekvens af den udeblivende ”løn”, kunne også være at vores indsats ville blive knap så helhjertet og effektiv. Dette kan overføres direkte på hunden, og hundens motivation for at samarbejde med os. Derfor er belønning vigtig og det er vigtigt at hunden kan se meningen med at udføre de jobs vi forlanger af den, det være sig alt fra tricks til at komme når man kalder.

Denne side er tænkt som et sted, hvor du kan få ideer til, hvilken belønning der er passende i forskellige situationer, hvordan du kan variere måder at belønne på, hvordan man opbygger en sund belønningsforventning hos hunden og hvilke godbidder, der er gode til træning og meget mere.

Find også Vores Hund her: