"Tag pænt"

Nogle gange kan man blive i tvivl om, man har en hund eller en haj, når man forsøger at belønne sin hund med en godbid, og den så ender med at bide halvdelen af hånden af eller snuppe godbidden ud af hænderne. Udover at det kan gøre frygteligt ondt, når en hundens tænder glider ned ad fingerne, så kan det også være rart, hvis alt, hvad man har i hænderne, ikke er noget, hunden straks forsøger at få fat i. Impulskontrol er svært – overvej selv, hvor svært det kan være at styre egne impulser.

En øvelse for at træne ens hunds impulskontrol er ”Tag pænt”. Tag pænt går ud på, at din hund skal lære at stå imod impulsen til straks at tage maden, og afvente din tilladelse til, at den gerne må tage godbidden.

Fremgangsmåden er som følger:

Din hund skal være overfor dig. Det er underordnet, om den sidder, dækker eller står. Du tager en godbid i hånden. Du holder hånden åben og præsenterer hånden med godbidden for hunden. Ligeså snart, at du får fornemmelsen eller indtrykket af, at hunden gerne vil tage godbidden, lukker du hånden om godbidden, så hunden ikke kan få fat i godbidden. Hånden skal helst blive det samme sted, så hunden ikke får fornemmelsen af, at den skal jagte hånden. Du holder hånden lukket om godbidden indtil, din hund trækker sig. Ligeså snart hunden trækker sig, åbner du hånden igen. Når du synes, at din hund har afventet og styret sin impuls til at tage godbidden, så giver du dens release signal, så den gerne må tage godbidden fradin hånd. Husk i starten ikke at stille for høje krav om, at den skal afvente og styre sin impuls for længe. I starten drejer det sig måske kun om 1-5 sekunder, imens du langsomt kan udvide tiden, hvor din hund skal afvente dit releasesignal.

Det er rigtigt vigtigt, at din hund ikke får succes med at tage godbidden ud af din hånd uden tilladelse.

Problemløsning

Nogle hunde tager lang tid om at trække sig væk fra den lukket hånd. De kan f.eks. forsøge at gnave, bide, slikke eller bruge poterne i forsøg på at få åbnet din hånd. Her er der ingen anden udvej end at være vedholdende og først åbne hånden, når din hund trækker sig lidt. Husk at belønne for de små ting, og ikke kun afvente, at din hund gør det perfekt. Det kan være rigtig svært for mange hunde at styre sine impulser overfor mad.

Det er helt OK, hvis hunden ikke vil kigge på hånden, trækker sig fysisk væk fra hånden. Det er bare fordi, at hunden har svært ved at være i situationen, og derfor trækker den sig. Det er helt OK.

Når din hund er blevet rigtig god til det, og den ikke forsøger at tage godbidden ud af hånden, når den bliver præsenteret for det, så kan man udvide det ved at køre hånden fra side til side med samme fremgangsmåde eller også kan man køre hånden rundt om hundens hoved. Alt sammen er med til at lære hunden at styre sine impulser. Bevægelsen skal sættes på i små steps, så man starter med en smule bevægelse og så kan der langsomt komme mere tempo på og man kan udfordre hunden ved at komme tættere på den.

God træningslyst!

Find også Vores Hund her: