Hoppe ud af bilen

Det med at komme ud, det værende sig ud af bilen, buret eller døren, kan være en vildt svær impuls at styre. For de fleste hunde kan det nærmest virke som den værste straf, hvis det ikke går hurtigt nok. Man kan opleve at hunden maser på, med snuden, kommer inden man er forberedt eller begynder at gø eller pibe. Denne problematik vil blive behandlet i denne artikel, hvor der vil blive taget udgangspunkt i at komme ud af en bil. Men det er de samme principper, der kan bruges til både bur og dør. Jo mere man får generaliseret denne impuls jo lettere bliver det for hunden generelt at styre impulser.   

Alle hundeejere har prøvet det – man er endelig kommet frem til efter en lang køretur, og man åbner bildøren/lågen til hundeburet/bagagerumssmækken, og hunden hopper ud med det samme. Før man når at få halsbånd, sele eller snor på. Dels er det rigtig irriterende, at hunden ikke kan afvente og udvise impulskontrol, men samtidig kan det også blive direkte farligt, da den er oppe og køre, når den hopper ud, og derfor ikke lige til at få kontakt med. Heldigvis kan man træne det, så hver biltur ikke afsluttes med en lille brydekamp om at forhindre hunden i at komme ud, før du er helt klar. Eller en masse sure NEJ’er/BLIV’er, så der egentlig skabes en dårlig stemning.  

En af fremgangsmåderne til at lære hunden at styre den impuls der hedder: ”Jeg skal ud med det samme!” kan være: 

Når du kommer kørende, og din hund begynder at pive, blive urolig eller lignende, så forholder du dig bare stille i bilen, indtil hunden udviser ro. Det kan tage lang tid for nogle hunde, og derfor kan det være en god ide, at man nogle gange bare har hunden med ud at køre uden, at den skal ud af bilen for enden af køreturen. Når hunden forholder sig nogenlunde rolig, kan du gå i gang med at øve, at du gør antræk til at gå ud af bilen. 

 

Bare det at gøre antræk til at åbne en bildør, hundelåge eller bagagerummet kan være med til at ophidse hunden igen. De fleste hunde genkender rutiner og kobler forventningerne sammen med dem, og det er jo begrænset, hvor mange forskellige måder man kan komme ud af en bil på. Det er i hvert fald svært at variere ens mønster. 

Hver gang du forsøger at åbne en bildør, hundelågen eller bagagerum og hunden bliver urolig, så lukker du igen og afventer, at hunden forholder sig i ro. Ligeså snart hunden forholder sig i ro, forsøger du at åbne igen. Sådan bliver du ved indtil, du kan åbne, og hunden forholder sig i ro. Oftest er det at få lov til at komme ud af bilen en belønning i sig selv. For nogle hunde kan det være så svært at forholde sig i ro, at du kan understøtte træningen med godbidder for virkelig at understrege, hvor dygtig hunden er, når den forholder sig i ro. Når man belønner for ro, er det en god ide at være opmærksom på at belønne energi svarende. Det vil sige belønne roligt, med rolige bevægelser. Samtidig kan det være en god ide at droppe godbidden roligt ind i bilen/buret for ved at belønne fra hånden, kan vi ofte komme til at tilfører uhensigtsmæssigt meget energi. Husk altid at passe på haler og poter, når du øver åbne og lukke døre. Der kan hurtigt komme noget i klemme på en ivrig og utålmodig hund, som der gerne vil ud. Hvis hunden har sat en pote ud, kan man lukke så hunden kan få poten ind. Men ikke skubbe den ind eller fortælle den at poten skal ind. For er det hunden selv der regner det ud er det langt mere effektivt.  

Når du uden problemer kan åbne uden, at hunden forsøger at mase sig ud, er du klar til at gå skridtet videre.  

Hvis du har hunden mellem benene ved dig, så er næste skridt, at du kan rykke rundt med benene og stige ud af bilen uden, at hunden forsøger at hoppe ud. Dette skridt er ret svært, fordi du let kan komme til at skubbe til hunden, når du skal have benene ud først. Uanset hvad, så skal hunden selvfølgelig lære, at den skal afvente dit release signal. Under dette step, skal du anvende samme fremgangsmåde som tidligere, hvor du simpelthen lukker døren, hvis hunden bliver urolig, og du starter forfra, når den forholder sig i ro. Husk altid at sætte hunden op til succes! Aldrig forsøg at presse træningen så langt ud, at hunden simpelthen ikke kan styre sig længere og hopper ud af bilen. Hellere små korte succesfulde intervaller end at have en stor fiasko rate. 

 

Når du uden problemer kan stige ind og ud af bilen, så er du klar til at gå lidt væk fra bilen. Her tester du virkelig hundens impulskontrol. Det kan være godt at holde succeserne for øjeog passe på ikke at gå for hurtigt frem. Her kan du nemlig ikke med din krop/dør/låge indirekte blokere hundens mulighed for at hoppe ud. Det er vigtigt at sætte din hund op til succes og ikke fiasko. Her kan det også være en ide, at du belønner hunden for at blive i bilen ad flere omgangen, hvis den virkelig har svært ved det. Ellers bør belønningen for at få lov til at komme ud af bilen være tilstrækkelig. Du skal gå tilbage til din hund, ligeså snart du fornemmer, at den begynder at overveje at hoppe ud, og langsomt forlænge tiden og afstanden til din hund inde i bilen. 

Hunden må først komme ud på dit releasesignal, at vente pænt i bilen er ikke noget man træner på en eller to køreture, men det er noget man i mere eller mindre grad træner på hver eneste biltur. Det er noget, som det giver god mening at træne, da det, ud over styrker hundens impulskontrol, også gør det lettere at være på tur med hunden. Især hvis der er andre med på turen eller børn, som man også skal holde øje med, og man ved, at ens hund bliver i bilen, indtil den får lov. Man har trods alt kun to øjne, og de sidder desværre ikke også i nakken. 

 

Denne fremgangs metode kan som nævnt i indledningen også bruges både til bur og til at komme ud af døren, når man skal på gåtur. Når vi nævner dør, er det bestemt ikke noget med dominans teorier at gøre, men nærmere en mulighed for at genneraliserer styringen af hundens impulskontrol. Hvis man træner ud og ind af ting på denne måde, putter man ansvaret over til hunden. Det vil sige, at i stedet for vi har det fulde ansvar, for at hunden bliver i bilen så den ikke slipper uhensigtsmæssigt ud, så er det pludselig hundens eget ansvar at blive i bilen, for ellers får den ikke lov at komme ud.  

Dette lille moment er ofte et overset emne at træne på, fordi vi jo ofte også har en tidsfaktor. Men det kan godt ske dette kommer til at tage noget tid de første par gange, men derefter går det hen og bliver lettere, og det bliver ofte en meget mere positiv og rolig stemning vi forlader buret eller bilen med. I stedet for den negative og hektiske stemning det ellers ofte kan gå hen og blive.  

 

Find også Vores Hund her: