Alene Hjemme

I den ideelle verden ville ens hund aldrig være alene hjemme, fordi du altid vil kunne tage din hund med dig, uanset hvorhen du skal. Desværre er det ikke sådan, og det er virkeligheden for mange hunde og ejere, at hunden skal være alene hjemme.

Men hvordan gribes det bedst an? Det er vigtigt, at hunden får en god oplevelse fra starten med at være alene hjemme. Hvis ikke, kan det tage rigtig lang tid og mange ressourcer at rette op på den dårlige oplevelse, og få gjort dét med at være alene hjemme til en god oplevelse.

Husk, at ingen hunde er ens, og det derfor kan være individuelt for hundene, hvordan man griber det bedst an. Brug nedstående forslag som en vejledning, og mærk hele tiden efter med din hund, om den er med på legen!

Opstart af alene hjemmetræningen med en hundehvalp:

Når du lige har fået din hund hjem, så er det vigtigst, du giver den en periode til at falde til, og gøre dens nye hjem, til dens trygge base. Et sted en hund ikke føler sig tryg, er ikke et sted, hvor den vil få en god oplevelse med at starte alene hjemmetræningen.

Når din hund er faldet til, kan du gå i gang.

  1. Sørg for din hund er glad og har fået stillet sin tørst og (værste sult), og den har fået besørget udenfor.
  2. En hund, som er mentalt (og ikke kun fysisk!) træt, er en hund, som har lettere ved at finde ro. Derfor er det vigtigt, at din hund er mentalt træt, når du introducerer alene hjemmetræningen.
  3. Du starter med at forlade lokalet, hvor hunden befinder sig. I starten drejer det sig kun om at væ i få sekunder. Lad altid hunden have muligheden for at kunne følge efter dig i starten. Når hunden er tryg ved dette (bare fordi hunden følger efter dig, er det ikke ensbetydende med den er utryg, Oftest er hunden nysgerrige efter, hvad du laver!) kan du gå videre til næste trin.
  4. Herefter kan du begynde at lukke døren, når du går ud af et lokale. Husk altid, at det skal være dig som enten lukker dig selv inde (går på toilettet, skifter tøj i soveværelset, går ud til postkassen etc.) og hunden der bliver i sine trygge omgivelser. Lad maksimalt døren være lukket et par sekunder til at starte med. Dette er for at sikre, at hunden lærer, at uanset hvad, så kommer du altid tilbage igen. Når hunden er tryg, ved at du forlader den og går ud ad en dør, men kommer tilbage igen, er du klar til at gå videre til næste skridt.
  5. Ved dette punkt er det vigtigt, at du gør dig nogle forberedelser. Det vigtigste er, at din hund er mentalt træt. Det kan enten være efter at I har været til hundetræning eller for eksempel efter at du har aktiveret din hund i forbindelse med fodring, se her for inspiration. Herefter finder du det område i huset, hvor din hund er mest tryg. Oftest er det stuen, køkkenet eller lignende, da det er her menneskerne oftest tilbringer mest tid. Her stiller du hundens fortrukne soveplads samt en vandskål, så den altid har adgang til vand. Du må ikke gøre et stort nummer ud af, at du skal ud af døren. Det vil sige, at du må ikke stresse, skynde dig eller lignende, for det mærker hunden. Du skal opføre dig, som om det er det mest naturlige i verdenen. En ide er at have et godt gnaveben (en hund som gnaver i et ben er afslappet), eller noget aktiveringslegetøj som du kan give hunden i det, du går ud ad døren. Sørg for hunden måske har lagt sig på sin fortrukne soveplads og er godt i gang med gnavebenet. Når din hund er afslappet og optaget af noget andet, går du stille og roligt ud af døren. I starten skal du kun være væk i få minutter. Hvis din hund tager det helt afslappet, så kan du langsomt øge tiden.

En vigtig bemærkning er, at du må mærke efter, om din hund bedst kan håndtere at have adgang til hele huset eller kun et eller to rum. Nogle hunde kan hurtigt blive forvirret og miste overblikket i et hus med mange rum. Et enkelt rum eller to kan de bedre overskue, men det kommer meget an på hunden, som du kender bedst. 

Hvis man er i tvivl om, man er gået for hurtigt frem eller man er usikker på, om hunden er tryg, selvom det udadtil virker som om den er tryg, så kan det være en ide med videoovervågning. Bare husk, at en hund som går ligeså stille rundt og hviler sig flere steder, er ikke ensbetydende med, at den er utryg.

Hvis du oplever, at hunden stresser op, hyler når den er alene eller har ødelagt noget, når du kommer hjem, så er du gået for hurtigt frem. Derfor skal du gå nogle trin tilbage og lade den være alene i meget kortere tid, og øge tiden igen meget langsommere, så den får nogle gode oplevelser med alene hjemmetræningen igen.

Held og lykke med alenehjemmetræningen!

Find også Vores Hund her: